Πέστροφες με σπανάκι κουκουνάρι και άνηθο 2 ψήφοι

Πέστροφες με σπανάκι κουκουνάρι και άνηθο
Οι πέστροφες είναι ψάρια του γλυκού νερού, και εμείς, οι κάτοικοι της νότιας Ελλάδας και των νησιών, δεν τις έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση, επειδή προτιμάμε τα ψάρια της θάλασσας. Η νοοτροπία αυτή έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 70, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά οι πέστροφες των ιχθυοτροφείων. Οι περισσότεροι «γνωρίζοντες» τις προσπερνούσαν περιφρονητικά, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με τα «άγρια» πελαγίσια ψάρια. Σήμερα, που τα πιο πολλά θαλασσινά ψάρια είναι έτσι κι αλλιώς των ιχθυοτροφείων, ίσως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουμε τη γνώμη μας για τις πέστροφες. Τα ψάρια αυτά οι Γάλλοι και οι άλλοι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι είναι από τα πιο εκλεκτά και στις αγορές τους τα ακριβοπληρώνουν. Πέστροφες δικές μας, καπνιστές αλλά και φρέσκες, εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Ένας επιπλέον λόγος να μαγειρέψετε φρέσκες πέστροφες είναι και το εξαιρετικά ευεργετικό λίπος που περιέχουν, το περίφημο «ωμέγα 3», που έχει βρεθεί ότι προστατεύει τις αρτηρίες και προλαβαίνει τις καρδιοπάθειες. Όμως, εγώ είμαι η τελευταία που θα σας πρότεινε ένα φαγητό απλώς και μόνο «επειδή κάνει καλό». Οι γεμιστές με σπανάκι, κουκουνάρι και άνηθο πέστροφες είναι εξαιρετικά νόστιμες και μαγειρεύονται ταχύτατα. Κι αν έχετε μαζέψει άγρια χόρτα, ή τα αγοράσατε από τη λαϊκή, γεμίστε μ' αυτά τα ψάρια, και το φαγητό θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο.
Συνοδέψτε με βραστές πατάτες που θα τις περιχύσετε με λάδι, κρεμμυδάκι και λεμόνι.
 
 

Υλικά (4 μερίδες)

4 πέστροφες περίπου 200 γρ. η καθεμία
αλάτι χοντρό και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
½ φλιτζ. κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
300 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι, πλυμένα, στραγγισμένα και κομμένα σε λουρίδες
¼ φλιτζ. σταφίδα ξανθή
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές κάππαρη (προαιρ.)
1 λεμόνι κομμένο στα 4 (προαιρ.)

Εκτέλεση

Ανοίξτε με κοφτερό μαχαίρι τα ψάρια από τη μεριά της κοιλιάς, έτσι που να μπορέσετε να βγάλετε τη ραχοκοκαλιά, χωρίς να ξεχωρίσετε τελείως τα φιλέτα. Βάλτε αλάτι και πιπέρι μέσα κι έξω. Σε μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε 2 κουτ. λάδι και σοτάρετε το κουκουνάρι περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε το σπανάκι και αφήστε 2-3' να μαραθεί. Ανακατεύοντας, προσθέστε τις σταφίδες και τον άνηθο και σοτάρετε 1 λεπτό ακόμη. Βάλτε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Χωρίστε το μείγμα στα 4 και γεμίστε τα 4 ψάρια. Κλείστε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. Βάλτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βάλτε τα ψάρια στο τηγάνι και την κάππαρη, αν τη χρησιμοποιήσετε, και σοτάρετε περίπου για 5'από τη μία μεριά και 3' από την άλλη, να ροδίσουν καλά και να σφίξουν. Αν δεν χωράνε και τα τέσσερα μαζί, τηγανιστέ τα σε δύο δόσεις, φροντίζοντας να κρατήσετε ζεστά τα πρώτα, σκεπάζοντας με διπλό αλουμινόχαρτο. Αφαιρέστε τις οδοντογλυφίδες προτού σερβίρετε τις πέστροφες, δίνοντας μαζί και λεμόνι, αν...
1 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες