Υλικά (4 μερίδες)
3 κουταλιές ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1/4 φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
1/2 φλιτζ. ξηρό κόκκινο κρασί
800 γρ ντοματάκια από κονσέρβα με το χυμό τους
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/4 ως 1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
10 φύλλα βασιλικού σχισμένα σε μεγάλα κομμάτια
500 γρ. ζυμαρικό πένες
1/2 φλιτζ. νερό από το βράσιμο του ζυμαρικού
1/2 φλιτζ. τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τις ντομάτες, το αλάτι, τη ζάχαρη και το καγιέν. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε ανακατεύοντας τα φύλλα βασιλικού. Η σάλτσα μπορεί να γίνει πουρές με λεπτή υφή ή να αφεθεί με κομματάκια. Τη διατηρούμε ζεστή.2. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό φυλάγοντας περίπου ½ φλιτζ. από το νερό του, και το επαναφέρουμε στην καυτή κατσαρόλα του.
3. Αναμιγνύουμε το ζυμαρικό με τη σάλτσα και το τυρί. Προσθέτουμε λίγο από το νερό, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.