Πένες με γκοργκοντζόλα και τυριά 2 ψήφοι

Πένες με γκοργκοντζόλα και τυριά
 
 

Υλικά

1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κίτρινο κρεμμύδι τεμαχισμένο
1/4 φλιτζ. ανάλατο βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες
1/4 φλιτζ. αλεύρι γενικής χρήσης
3 φλιτζ. γάλα
1/4 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
4 κουταλιές κρεμώδης γκοργκοντζόλα
1/4 φλιτζ. τυρί ρομάνο τριμμένο
1/8 κουταλιά πιπέρι καγιέν
αλάτι και πιπέρι
½ κιλό πένες, βρασμένες αλντέντε
2 κουταλιές φρέσκα φύλλα θυμαριού
1 κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο τεμαχισμένο
2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175C.
2. Σε ένα βαθύ δοχείο θερμαίνουμε το λάδι σε μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύουμε αργά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Δεν τα αφήνουμε να σκουρύνουν. Τα βγάζουμε από το δοχείο και προσθέτουμε το βούτυρο και το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα ξύλινο κουτάλι. Μαγειρεύουμε το μίγμα αλευριού για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
3. Θερμαίνουμε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία.
4. Χτυπάμε ελαφρά το γάλα στο μίγμα αλευριού, προσθέτοντας 1 φλιτζ. τη φορά και ανακατεύοντας συνέχεια ώστε το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο.
5. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 5 λεπτά μέχρι να πήξει.
6. Βγάζουμε το δοχείο από τη φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας τα τυριά, το καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι κατά τη γεύση.
7. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το βρασμένο ζυμαρικό με τη σάλτσα τυριών και τα φρέσκα μυρωδικά.
8. Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι με το υπόλοιπο βούτυρο, το γεμίζουμε με το μίγμα ζυμαρικών και το βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να κοχλάσει και να γίνει σκούρο στην επιφάνεια.
0 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες