Υλικά (8 μερίδες)
1 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
1 κουταλιά ελαιόλαδο
8 φέτες τόνου των 120 γρ. πάχους 1,5 εκ.
3 κουταλιές σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καυτερή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 τεμ. τζίντζερ φρέσκο των 2,5 εκ. ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ρυζόξιδο
2/3 φλιτζ. σόγια σος
1,5 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
1/2 κουταλάκι πιπερόσποροι κόκκινοι κοπανιστοί
1 κουταλάκι ζάχαρη
6 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
500 γρ. ρυζομακάρονα ή λιγκουίνια
1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένα φρέσκα τσάιβς
1 κουταλιά μέντα φρέσκια ψιλοκομμένη
κλαράκια μέντας για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
1. Τρίβουμε τις φέτες του τόνου με λάδι, αλάτι και πιπέρι και τις βάζουμε στην άκρη.2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει το σκόρδο, περίπου για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το ζωμό, το ξίδι, τη σόγια σος και 1 κουταλάκι από το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε ανακατεύοντας το κρεμμυδάκι και το διατηρούμε ζεστό.
3. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το αναμιγνύουμε με το μισό μίγμα της σόγια σος.
4. Ψήνουμε τον τόνο στη σχάρα για περίπου 5 λεπτά, γυρίζοντάς τον μια φορά, μέχρι να καψαλιστεί εξωτερικά και να είναι ροδαλός στο εσωτερικό. Τον μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και τον διατηρούμε ζεστό.
5. Κατανέμουμε το ζυμαρικό σε 8 ζεσταμένα πιάτα. Τοποθετούμε τον τόνο πάνω στο ζυμαρικό και ρίχνουμε από πάνω κουταλιές από τη υπόλοιπη σος. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ξύσμα με τα τσάιβς και την ψιλοκομμένη και τα ρίχνουμε πάνω από κάθε πιάτο. Γρανίρουμε με τα κλαράκια μέντας και σερβίρουμε αμέσως.