Μπαρμπούνια σαβορε
Η σάλτσα Σαβόρε συνήθως συνοδεύει τα τηγανιτά ψάρια της προηγούμενης μέρας. Στην παραδοσιακή της εκδοχή χρησιμοποιείται ξύδι αντί για κρασί. Η σάλτσα Σαβόρε τρώγεται πολύ στα νησιά του Ιουνίου που υπήρξαν βενετοκρατούμενα και επηρεάστηκαν κατά πολύ από τους Βενετούς. Σαβόρε σημαίνει γεύση.
Υλικά (4-6 μερίδες)
1 κιλό μπαρμπούνια
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές σούπας τομάτα τριμμένη
1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα λάδι
100 γρ. σταφίδες μαύρες
1 δάφνη
αλάτι πιπέρι, ρίγανη
αλεύρι για τα ψάρια + 2 κουταλιές σούπας αλεύρι για τη σάλτσα
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές σούπας τομάτα τριμμένη
1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα λάδι
100 γρ. σταφίδες μαύρες
1 δάφνη
αλάτι πιπέρι, ρίγανη
αλεύρι για τα ψάρια + 2 κουταλιές σούπας αλεύρι για τη σάλτσα
Εκτέλεση
Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τα ψάρια κανονικά. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα. Στη μισή κούπα λάδι, σοτάρουμε το σκόρδο, ρίχνουμε την τομάτα και σβήνουμε με κρασί. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι ρίγανη και τη δάφνη, τη 1/2 κούπα νερό και τις σταφίδες και βράζουμε για 10 λεπτά. Σε 1/2 ποτήρι νερό, διαλύουμε τις 2 κουταλιές σούπας αλεύρι και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Μόλις πάρει βράση και δέσει περιχύνουμε τα μπαρμπούνια.Μπορούμε αν θέλουμε να σουρώσουμε το λάδι που τηγανίσαμε τα ψάρια και με αυτό να αντικαταστήσουμε την ποσότητα του καινούριου λαδιού για τη σάλτσα. Γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.