Μηλόπιτα με φύλλο
Τη συνταγή αυτή την είχα διαβάσει κάπου αλλά έκανα παραλλαγή στο φύλλο. Έκανα δικό μου φύλλο και αυτό κάνει τη διαφορά!
Υλικά (8-12 μερίδες)
400 γρ αλεύρι σκληρό
2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ της σούπας κονιάκ
1 ποτήρι νερό χλιαρό (περίπου)
20 γρ βούτυρο
νισιστέ με αλεύρι ανακατεμένο για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
2 μήλα κόκκινα στον τρίφτη χοντροκομμένα
1/2 φλυτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές
1 κουταλάκι κανέλα
ελάχιστο γαρύφαλλο σκόνη
2 κουτ της σούπας μέλι ή σκούρα ζάχαρη.
2 κουτ της σούπας λιωμένο βούτυρο
λεμόνι.
2 κουτ της σούπας κονιάκ
2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ της σούπας κονιάκ
1 ποτήρι νερό χλιαρό (περίπου)
20 γρ βούτυρο
νισιστέ με αλεύρι ανακατεμένο για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
2 μήλα κόκκινα στον τρίφτη χοντροκομμένα
1/2 φλυτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές
1 κουταλάκι κανέλα
ελάχιστο γαρύφαλλο σκόνη
2 κουτ της σούπας μέλι ή σκούρα ζάχαρη.
2 κουτ της σούπας λιωμένο βούτυρο
λεμόνι.
2 κουτ της σούπας κονιάκ
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε τα υλικά για τα φύλλα, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 40 λεπτά σκεπασμένη.Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Ραντίζουμε τα χοντροτριμένα μήλα με λίγο λεμόνι. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα εκτός το βούτυρο και τα προσθέτουμε στα μήλα. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
Φύλλα:
Κόβουμε τη ζύμη σε 6 ισομερή μπάλες. Την έχουμε πάντα σκεπασμένη.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο μισό και το αλείφουμε με βούτυρο λιωμένο. Το κάνουμε ρολό αφήνοντας από τη μέσα μεριά το βούτυρο. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα φύλλα. Τα γυρίζουμε σαν σαλίγκαρο και τα αφήνουμε μισή ώρα σκεπασμένα καλά.
Παίρνουμε το σαλίγκαρο το πατάμε λίγο και το ανοίγουμε κανονικά στο μέγεθος του ταψιού που θέλουμε. Στρώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα αφού ενδιάμεσα τα βουτυρώσουμε. Απλώνουμε τη γέμιση κι ρίχνουμε τις 2 κουτ. βούτυρο από πάνω. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας. Χαράζουμε τη πίτα και την αφήνουμε στο ψυγείο μία ώρα ή και παραπάνω. Προτού τη βάλουμε στο φούρνο πασπαλίζουμε με σκούρα ζάχαρη και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 περίπου λεπτά.
Προσπαθούμε να την πετύχουμε λεπτή για να γίνει τραγανή.
|