Μελομακάρονα απλά
Συνταγές για μελομακάρονα υπάρχουν πολλές. 'Αλλες με αλεύρι και σιμιγδάλι, άλλες με αλεύρι, άλλες που η διόγκωση γίνεται με αμμωνία κι άλλες με μπέικιν. Δίνω την πιo απλή αλλά πεντανόστιμη συνταγή για μελομακάρονο.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1/2 lt σπορέλαιο
250 γρ. χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι, αν βάλουμε χυμό πορτοκαλιού ή από 2 μανταρίνια, αν βάλουμε χυμό μανταρινιού, το συνιστώ
125 γρ. κονιάκ
20 γρ. μπέικιν
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
500 γρ. νερό
λίγη γλυκόζη
1 κλωναράκι βανίλια (σχίζουμε κατά μήκος και αφαιρούμε τους αρωματικούς σπόρους τους οποίους θα χρησιμοποιήσουμε)
λίγο ξινό, στη μύτη της κουταλιάς του γλυκού
1/2 lt σπορέλαιο
250 γρ. χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι, αν βάλουμε χυμό πορτοκαλιού ή από 2 μανταρίνια, αν βάλουμε χυμό μανταρινιού, το συνιστώ
125 γρ. κονιάκ
20 γρ. μπέικιν
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
500 γρ. νερό
λίγη γλυκόζη
1 κλωναράκι βανίλια (σχίζουμε κατά μήκος και αφαιρούμε τους αρωματικούς σπόρους τους οποίους θα χρησιμοποιήσουμε)
λίγο ξινό, στη μύτη της κουταλιάς του γλυκού
Εκτέλεση
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη να βράσουν. Μόλις βράσει 1 λεπτό, ρίχνουμε το ξινό και αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας. Έπειτα ρίχνουμε τη βανίλια (τους σπόρους).Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό, το κονιάκ και τα μυρωδικά. Τα ανακατεύουμε καλά και έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεμένο με το μπέικιν. Ζυμώνουμε απαλά με προσοχή, ώστε να μη χαλάσουμε το ζυμάρι και αρχίσουν να χωρίζονται τα υγρά στοιχεία από τα στερεά. Θα μας παιδέψει και στο πλάσιμο και δεν θα ψήνεται εύκολα από μέσα. Ανοίγουμε φυτίλια και κόβουμε κάθε φυτίλι, σε μικρά κομμάτια τα οποία πλάθουμε σε οβάλ σχήμα. Το σχήμα του μελομακάρονου. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 1 ώρα. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Αφού απορροφήσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια λαμαρίνα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα ταψί στρώνουμε ινδοκάρυδο και τοποθετούμε επάνω ένα, ένα τα μελομακάρονα. Σε ένα βαζάκι ρίχνουμε σιρόπι και μέλι και ανακατεύουμε καλά. Με αυτό το μείγμα αλείφουμε τα μελομακάρονα και ρίχνουμε καρύδι τριμμένο ή ινδοκάρυδο ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης. Αν θέλουμε τα βάζουμε στο ψυγείο και αφού κρυώσουν λίγο, τα βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα την οποία έχουμε προσθέσει λίγο σπορέλαιο για να δώσει γυαλάδα.