Υλικά
1 κιλό μάραθα ψιλοκομμένα
4 ξερά κρεμμύδια
300 γρ. σπανάκι
λίγο αλεύρι (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
λίγο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι δυνατό
250 γρ. (1 κούπα) νερό
3 πρέζες αλάτι (15 γρ. περίπου)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
4 ξερά κρεμμύδια
300 γρ. σπανάκι
λίγο αλεύρι (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
λίγο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι δυνατό
250 γρ. (1 κούπα) νερό
3 πρέζες αλάτι (15 γρ. περίπου)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση:Σε μια λεκάνη βάζουμε το μάραθο με αλάτι και τα μαλάσσουμε (ζυμώνουμε) να μαραθούν. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, ρίχνουμε τα μάραθα, το δυόσμο το σπανάκι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μαραθούν και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να τραβήξει τα πολλά υγρά για να μη χρειαστεί να μαράνουμε πολύ τα χορταρικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το φύλλο:
Σε μια λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το λάδι, το νερό, το αλάτι και σιγά σιγά (μαλάσσουμε) ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι ελαφρώς σφιχτό, που να μην κολλάει. Αλευρώνουμε ένα πιάτο και βάζουμε επάνω το ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με σακούλα και το αφήνουμε για 30' στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να μαλακώσει. Το βγάζουμε από το ψυγείο, το ξαναζυμώνουμε και το βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι ή πλαστήρι. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη για πίτα και με ένα πιατάκι κόβουμε στρόγγυλα κομμάτια.
Συναρμολόγηση:
Γεμίζουμε τα μισά κομμάτια με το μείγμα των χορταρικών και με τα υπόλοιπα στρόγγυλα κομμάτια, καπακώνουμε και με ένα πιρούνι, πατάμε τις άκρες να κολλήσουν και να ενωθούν. Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Είναι τέλειες!!!
Ένας άλλος τρόπος είναι να μη τσιγαρίσουμε τη γέμιση αλλά να τρίψουμε τα χορταρικά με το αλάτι και έπειτα να ρίξουμε το λάδι με το πιπέρι. Να ζυμώσουμε ελαφρώς τη γέμιση ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να γεμίσουμε έτσι τις πίτες.
Σημ: Τη λέξη <<μαλάσσουμε>> τη χρησιμοποιούν κατά πολύ οι Κρητικοί και εννοούν ζυμώνουμε.