Κοτόπουλο κατσαρόλας με μυρωδικά και σοκολάτα
Παραδοσιακό μεξικάνικο πιάτο που αναδεικνύει την προσφορά της σοκολάτας!
Υλικά (4-6)
Για το κοτόπουλο:
8 μικρά ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι
2 μίσχοι μέντας
Για τη σάλτσα:
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κονσέρβα των 800 γρ. ντομάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σησαμόσποροι καβουρδισμένοι
1 κουταλιά πάπρικα
1 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
½ κουταλάκι γαρύφαλλα
3 τσίλι ξεσποριασμένα και καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
30 γρ. σκούρα σοκολάτα χοντροκομμένη
φρέσκος κόλιαντρος ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
8 μικρά ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι
2 μίσχοι μέντας
Για τη σάλτσα:
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κονσέρβα των 800 γρ. ντομάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σησαμόσποροι καβουρδισμένοι
1 κουταλιά πάπρικα
1 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
½ κουταλάκι γαρύφαλλα
3 τσίλι ξεσποριασμένα και καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
30 γρ. σκούρα σοκολάτα χοντροκομμένη
φρέσκος κόλιαντρος ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή πυρέξ. Πασπαλίζουμε με το σκόρδο, το κρεμμύδι και τη μέντα. Αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και το σιγοβράζουμε σκεπασμένο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι μόλις να γίνει τρυφερό. Αφαιρούμε ότι ακαθαρσίες τυχόν επιπλέουν στην επιφάνεια. Το βάζουμε στην άκρη.2. Βάζουμε το σκόρδο, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τους σησαμόσπορους, τα μπαχαρικά και τα τσίλι στο μπλέντερ ώστε γίνουν ένας λεπτός πουρές. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τον πουρέ. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα και ρίχνουμε ανακατεύοντας τη σάλτσα. Προσθέτουμε αρκετό από το νερό βρασίματος ίσα-ίσα για τα καλύψει, αφήνουμε να πάρει βράση και πάλι και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό, ώστε το κοτόπουλο να παραμείνει σκεπασμένο.
3. Σερβίρουμε το κοτόπουλο καλυμμένο με τη σάλτσα και πασπαλισμένο με λίγο φρέσκο κόλιαντρο, με ρύζι και μια πράσινη σαλάτα.