Κιμαδόπιτα βλάχικη
Οι αγαπημένες μου πίτες είναι η πρασόπιτα και η κιμαδόπιτα. Ειδικά όταν αυτές οι δυο γεύσεις συνδυάζονται, δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα. Βέβαια, το πράσο όταν δεν ειναι στην εποχή του, μπορεί άνετα να αντικατασταθεί με κρεμμύδι. Την πίτα αυτή την έμαθα από τις Βλάχες της Βεροίας, την πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας από την οποία κατάγεται η μάνα μου.
Υλικά
Για τη γέμιση:
500 γρ. κιμάς χοιρινός
7 πράσα ή 5 μεγάλα κρεμμύδια
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
δυόσμο
2 φύλλα δάφνη
200 γρ. λάδι
Για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι (Δυνατό με μαλακό: Οι απόψεις διαφέρουν. Κάποιου λένε ότι πρέπει να είναι δυνατό το αλεύρι για να μη σχίζεται το φύλλο, κάποιοι λένε ότι πρέπει να είναι μαλακό για να έχει μεγάλη ελαστικότητα. Από πείρα σας λέω ανάμικτο.)
250 γρ. νερό
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
1 1/2 φλ. λάδι
βούτυρο για το άλειμμα, στα χωριά χρησιμοποιούσαν λίγδα
500 γρ. κιμάς χοιρινός
7 πράσα ή 5 μεγάλα κρεμμύδια
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
δυόσμο
2 φύλλα δάφνη
200 γρ. λάδι
Για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι (Δυνατό με μαλακό: Οι απόψεις διαφέρουν. Κάποιου λένε ότι πρέπει να είναι δυνατό το αλεύρι για να μη σχίζεται το φύλλο, κάποιοι λένε ότι πρέπει να είναι μαλακό για να έχει μεγάλη ελαστικότητα. Από πείρα σας λέω ανάμικτο.)
250 γρ. νερό
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
1 1/2 φλ. λάδι
βούτυρο για το άλειμμα, στα χωριά χρησιμοποιούσαν λίγδα
Εκτέλεση
Κόβουμε τα πράσα σε κομματάκια και τα αφήνουμε σε μπόλικο νερό. Τα ζεματάμε σε καυτό νερό για να μην είναι βαριά και μας φέρουν καούρα και τα στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα τηγάνι βαθύ, βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε καλά τα πράσα με τον κιμά. Ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι νερό και τις δάφνες και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο για 5'. Ανοίγουμε να εξατμιστεί το νερό και ανακατεύουμε συχνά. Ρίχνουμε το αλάτι και τα καρυκεύματα στο τέλος. Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε τις δάφνες και πάμε στο δύσκολο μέρος της συνταγής.Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια γούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το αλάτι, το νερό και το λάδι. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά και έπειτα ζυμώνουμε καλά και πολύ μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι. Αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμα προσθέτουμε λίγο, λίγο. Το ίδιο αν χρειαστεί αλεύρι. Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
Το βγάζουμε, το κόβουμε στα δύο και ανοίγουμε λεπτό φύλλο με τον πλάστη. Αλείφουμε με μισολιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τα πλαϊνά. Τα αλείφουμε κι αυτά με βούτυρο και διπλώνουμε το όλον μέχρι να γίνει ένα τετράγωνο κομμάτι. Όσες φορές το διπλώσουμε, σε τόσα φύλλα θα φουσκώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο κομμάτι. Αλείφουμε με σπορέλαιο ένα μεγάλο ταψί και με τον πλάστη, ανοίγουμε φύλλο το πρώτο κομμάτι, πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Το βάζουμε με τον πλάστη στον πάτο του ταψιού. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε. Κόβουμε τα πλαϊνά που μπορεί να περισσεύουν και με το δάχτυλο κολλάμε τις άκρες γύρω γύρω. Αλείφουμε πάλι με βούτυρο και ρίχνουμε και λίγο σπορέλαιο. Την κόβουμε αν θέλουμε εκείνη τη στιγμή ή όταν ψηθεί και κρυώσει. Την ψήνουμε στους 200 βαθμούς έως ότου φουσκώσει το φύλλο και ροδίσει πολύ καλά, περίπου 25-30 λεπτά.
Η πίτα είναι έτοιμη. Είναι πεντανόστιμη και θα ξετρελαθείτε. Βέβαια αν σας τρομάζει το φύλλο, πάρτε ένα έτοιμο χωριάτικο για πίτα.
|