Κεφτέδες ραγού με ζυμαρικά 1 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Κεφτέδες ραγού με ζυμαρικά
Η τελευταία συνταγή με κεφτέδες που δίνω και μάλιστα καλύπτει την κατηγορία ζυμαρικών με κρεατικά. Όπως έγραψα για το RAGOUT (ΡΑΓΟΥ), είναι όρος μαγειρικής για οποιοδήποτε κρεατικό κατσαρόλας με λαχανικά κυρίως, είτε πολλά είτε ένα. Στην περίπτωσή μας τομάτα και μαϊντανό.
 
 

Υλικά (6-8 μερίδες)

1 κουτί ζυμαρικά φιογκάκια

Για τους κεφτέδες:
500 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο + χοιρινό)
250 γρ. ψίχα ψωμιού μουσκεμένη σε γάλα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. πάπρικα

Φυστικέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:
1/2 φλιτζανάκι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτί σάλτσα τομάτας
2 κ.γ. τοματοπελτές
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη, πάπρικα
λίγο ζάχαρη
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά. Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μούλτι και τα προσθέτουμε στον κιμά. Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό και τον ρίχνουμε κι αυτόν μαζί με το αλάτι, τα αυγά, τα καρυκεύματα, την ψίχα στραγγισμένη καλά και το κεφαλοτύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό και όχι σφιχτό. Το βάζουμε στο ψυγείο και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε στο μούλτι το κρεμμύδι με το σκόρδο. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι που έχει κάψει και τα σοτάρουμε για 2΄. Ακολούθως προσθέτουμε την τομάτα και τον πελτέ διαλυμένο στο νερό. Ρίχνουμε το αλάτι και τα καρυκεύματα και τη ζάχαρη για να μη ξυνίζει, το δοκιμάζουμε και ρίχνουμε ανάλογα. Τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα κεφτεδάκια.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό φυστικέλαιο. Τα τηγανίζουμε λίγα, λίγα και όταν ροδοκοκκινίσουν σε όλες τις πλευρές είναι έτοιμα. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τα ρίχνουμε στη σάλτσα τομάτας. Η σάλτσα πρέπει να τα καλύπτει. Έτσι τα αφήνουμε σκεπασμένα να σιγοβράσουν για 10'-15'. Όσο να φτιάξουμε τα φιογκάκια.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι και μόλις αρχίσει να βράσει, ρίχνουμε τα φιογκάκια. Δεν τα αφήνουμε να βράσουν πολύ. Τα ξεπλένουμε ελαφρώς, τα στραγγίζουμε αμέσως στο τρυπητό και τα τσιγαρίζουμε με καυτό αγελαδινό βούτυρο. Σερβίρουμε σε μεγάλα πιάτα φιογκάκια με κεφτεδάκια ραγού, γαρνιρισμένα με μαϊντανό. Μπορούμε να τα γαρνίρουμε με βασιλικό.
Σημ: Αν δεν ξεπλένουμε τα φιογκάκια, πρέπει να καταναλωθούν άμεσα όσο είναι πολύ ζεστά γιατί θα κολλήσουν από το άμυλο. Σε αυτή την περίπτωση δεν βάζουμε αλάτι στο νερό αλλά έναν κύβο χορταρικών. Οπότε το ραγού εμπλουτίζεται σε γεύσεις λαχανικών.
0 αστέρια από 1 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες