Υλικά
1 κιλό αλεύρι
550 γρ. βούτυρο αγελαδινό
250 γρ. άχνη
2 κλωναράκια βανίλια (κόβουμε κατά μήκος το κλωναράκι και με τη λάμα του μαχαιριού, βγάζουμε τους μικροσκοπικούς αρωματικούς σπόρους του, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουμε)
100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
550 γρ. βούτυρο αγελαδινό
250 γρ. άχνη
2 κλωναράκια βανίλια (κόβουμε κατά μήκος το κλωναράκι και με τη λάμα του μαχαιριού, βγάζουμε τους μικροσκοπικούς αρωματικούς σπόρους του, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουμε)
100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε για να εξατμιστεί το νερό που περιέχει. Η υγρασία δημιουργεί ρωγμές, τα λεγόμενα σκασίματα. Οπότε καλό είναι να μην υπάρχει υγρασία στο βούτυρο. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί πάλι.Το ρίχνουμε στο ζυμωτήριο μαζί με την άχνη και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψει, ασπρίσει και φουσκώσει. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη, που να μη τρίβεται στο πλάσιμο. Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα.
Ανοίγουμε φύτίλια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα πλάθουμε στο γνωστό σχήμα γαρίδας. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί με λαδόκολλα και τους ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν, πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη. Να σκεπαστούν σχεδόν.