Εξωτική κρεμ καραμελέ
Μια δική μου παραλλαγή της κρέμας καραμελέ. Εξωτική γεύση και άρωμα. Δοκιμάστε την.
Υλικά
5 φλ. γάλα καρύδας
1 φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
6 κ.σ. ζάχαρη
φλούδες από 2 λάιμς
1 κλωναράκι βανίλια (tα αρωματικά σποράκια του και το κλωναράκι μαζί)
9 αυγά
Για την καραμέλα:
125 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. χυμό φυσικό ανανά.
1 κ.γ. γλυκόζη
1 φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
6 κ.σ. ζάχαρη
φλούδες από 2 λάιμς
1 κλωναράκι βανίλια (tα αρωματικά σποράκια του και το κλωναράκι μαζί)
9 αυγά
Για την καραμέλα:
125 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. χυμό φυσικό ανανά.
1 κ.γ. γλυκόζη
Εκτέλεση
Κάνουμε πρώτα την καραμέλα. Λιώνουμε σε μέτρια φωτιά όλα τα υλικά της καραμέλας μαζί, μέχρι να δημιουργηθεί μια καραμέλα, σε ανοιχτό καφέ χρώμα. Αν είναι σκούρο καφέ, θα πικρίζει εκτός αν θέλουμε να πικρίζει. Αδειάζουμε την καραμέλα σε μια μεγάλη φόρμα για κρεμ καραμελέ και κουνάμε να απλωθεί σε όλο τον πάτο.Κάνουμε την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τις φλούδες τα σποράκια της βανίλιας αλλά και το κλωναράκι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με μια κουτάλα μαρίζ να γίνουν κρέμα. Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα το σουρώνουμε στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα με μια μαρίζ και όχι με το σύρμα γιατί όπως έχω ξαναπεί, το σύρμα δημιουργεί αφρό ο οποίος μας ξεγελάει και νομίζουμε ότι γεμίσαμε καλά τη φόρμα αλλά στο ψήσιμο πέφτει ο όγκος και η κρέμα τελικά είναι μέχρι τη μέση της φόρμας. Αν κοιτάξουμε την καραμέλα στη φόρμα θα δούμε ότι έχει σταθεροποιηθεί σαν πέτρα, έτσι πρέπει να είναι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180 βαθμούς. Αδειάζουμε με προσοχή το μείγμα στη φόρμα και την τοποθετούμε σε βαθύ ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει πετσέτα. Γεμίζουμε το ταψί με νερό μέχρι τη μέση της φόρμας και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
Την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για μια νύχτα ώστε να μαλακώσει και η καραμέλα και να γίνει σιρόπι. Για να ξεφορμάρουμε, βουτάμε τη φόρμα σε ζεστό νερό, ώστε να ξεκολλήσουν τα τοιχώματα, και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.