Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. ζυμαρικό βίδες ή πένες ή ριγκατόνι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μέτρια λευκά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι μαύρο
15 γρ. λευκά μανιτάρια αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
15 γρ. κολοκυθάκι αποξηραμένο και ψιλοκομμένο
15 γρ. μελιτζάνα αποξηραμένη και ψιλοκομμένη
10 ντοματάκια φρέσκα αποφλοιωμένα και κομμένα
1 κουταλάκι ζάχαρη μαύρη, αν χρειάζεται
½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι εστραγκόν ξηρό
τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο ή φρέσκα φύλλα μαϊντανού
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα ξηρά λαχανικά σε ένα δοχείο με καυτό νερό και τα ψήνουμε για 10 λεπτά.2. Λιώνουμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια και το σκόρδο, προσθέτουμε ανακατεύοντας το αλατοπίπερο και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά.
3. Στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε μαζί με 4 κουταλιές από το νερό τους διατηρώντας το υπόλοιπο. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το εστραγκόν και ελέγχουμε το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αν είναι στεγνό προσθέτουμε νερό από τα λαχανικά στον επιθυμητό βαθμό.
4. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, το αναμιγνύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε με παρμεζάνα ή μαϊντανό.