Αυθεντικά σπαγγέτι μπολονέζ 3 ψήφοι

Αυθεντικά σπαγγέτι μπολονέζ
 
 

Υλικά (8 μερίδες)


Βασικά υλικά:
640 γρ. σπαγγέτι (80 γρ, ανάάτομο):
80 γρ. βούτυρο
Γαρνιτούρα Μπολονέζ:
40 ml ελαιόλαδο
400 γρ. φιλέτο μόσχου καθαρισμένο
80 γρ. κρεμμύδι
500 ml ζωμός βοδινού σκούρος ή από κύβο maggi
400 γρ. τοματοπολτός (πάστα)
1 τεμ. μπουκέ γκαρνί
2 σκελίδες σκόρδο
Φοντύ ντομάτας:
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. ασκαλόνια ή κροκάρια
800 γρ. ντομάτες χοντρές
1 τεμ. μπουκέ γκαρνί
2 σκελίδες σκόρδο
Τελείωμα και σερβίρισμα:
160 γρ. παρμεζάνα ή άλλο τυρί κίτρινο φρεσκοτριμμένο
Μπαχαρικά (ποσότητες κατά τη γεύση)
αλάτι χοντρό
αλάτι ψιλό
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
ζάχαρη

Εκτέλεση

Φάση 1: Προετοιμασία των λαχανικών Καθαρίζουμε ή και πλένουμε τα λαχανικά: Κρεμμύδι, ασκαλόνιο, σκόρδο, μαϊντανό, ντομάτες Φάση 2: Φοντύ ντομάτας
1. Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε νερό (για να ξεφλουδίσουν εύκολα), τις ξεσπορίζουμε και τις χοντροκόβουμε.
2. Ψιλοκόβουμε το ασκαλόνιο.
3. Ετοιμάζουμε το μπουκέ γκαρνί από θρούμπι, δαφνόφυλλο και μίσχους μαϊντανού.
4. Σοτάρουμε το ασκαλόνιο με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τις χοντροκομμένες ντομάτες, το ασκαλόνιο, το μπουκέ γκαρνί, το σκόρδο λιωμένο, αλατοπίπερο και μια πρέζα ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δημιουργηθεί ένας πουρές χωρίς υγρά. Δοκιμάζουμε και το διατηρούμε σε μπεν-μαρί. Φάση 3: Σάλτσα Μπολονέζ
1. Ψιλοκόβουμε το φιλέτο μόσχου σε κύβους πλευράς 1 εκ.
2. Ψιλοκόβουμε κρεμμύδι και σκόρδο
3. Ετοιμάζουμε το μπουκέ γκαρνί.
4. Σοτάρουμε με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά το φιλέτο αφήνοντάς το σενιάν (saignans=άψητο από μέσα) και το φυλάμε χωριστά.
5. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε, σβήνουμε με τον ζωμό, προσθέτουμε τον τοματοπολτό, το σκόρδο και το μπουκέ γκαρνί. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά (όχι περισσότερο) ξαφρίζοντας. Αλατοπιπερώνουμε και, αφού σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα φιλετάκια και δεν τα μαγειρεύουμε περισσότερο. Αν χρειαστεί, δένουμε την σάλτσα με λίγο Roux (μίγμα από αλεύρι και λάδι στο τηγάνι). Φάση 4: Βράσιμο του ζυμαρικού Σε αλατισμένο νερό που βράζει (απαιτούμενη ποσότητα: 1 λίτρο νερό ανά 100 γρ. ζυμαρικού περίπου) βάζουμε τα σπαγγέτι ανακατεύοντας. Μόλις βράσουν αρκετά ώστε "να κρατούν στο δόντι" (al dente), τα στραγγίζουμε, τα βουτυρώνουμε και τα σερβίρουμε αμέσως με την ακόλουθη σειρά: (α) Είτε σπαγγέτι > σος μπολονέζ > φοντύ ντομάτας > λίγα φιλετάκια > παρμεζάνα. (β) Είτε σερβίρουμε τα υλικά ξεχωριστά σε μπολάκια ατομικώς.
3 αστέρια από 3 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες