Υλικά
2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. (κοφτή) κανελλογαρίφαλα (σε σκόνη)
1 κ.γ. (κοφτή) σόδα
1 νεροπότηρο αποτελούμενο από το χυμό: 3 μανταρινιών, 1 μέτριου λεμονιού και το υπόλοιπο πορτοκαλιών
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 μέτριο λεμόνι και 1 μανταρίνι
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 φακελάκι baking powder
αλεύρι (μπλε για όλες τις χρήσεις) όσο πάρει (παίρνει λιγότερο από 1 κιλό)
τριμμένο καρύδι για το στόλισμα
Για το σιρόπι:
2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό
1 νεροπότηρο μέλι
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. (κοφτή) κανελλογαρίφαλα (σε σκόνη)
1 κ.γ. (κοφτή) σόδα
1 νεροπότηρο αποτελούμενο από το χυμό: 3 μανταρινιών, 1 μέτριου λεμονιού και το υπόλοιπο πορτοκαλιών
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 μέτριο λεμόνι και 1 μανταρίνι
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 φακελάκι baking powder
αλεύρι (μπλε για όλες τις χρήσεις) όσο πάρει (παίρνει λιγότερο από 1 κιλό)
τριμμένο καρύδι για το στόλισμα
Για το σιρόπι:
2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό
1 νεροπότηρο μέλι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε τα κανελλογαρίφαλα. Παίρνουμε, σ΄ένα νεροπότηρο (όμοιο μ΄αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε παραπάνω), το χυμό από τα: μανταρίνι, λεμόνι, πορτοκάλι, διαλύουμε μέσα τη σόδα και ρίχνουμε το χυμό στο μίγμα. Προσθέτουμε και το ξύσμα, ρίχνουμε και το κονιάκ.Ανακατεύουμε, για λίγο (3 με 4 λεπτά, περίπου), να ενωθούν τ΄ αρώματα. Τέλος, και αφού προσθέσουμε το baking στο αλεύρι, το ρίχνουμε σιγά σιγά, στο μίγμα, έως ότου πετύχουμε μια ζύμη μαλακή - απαλή που να στέκεται?(μα να μην είναι πολύ σφιχτή).
Σ΄ αυτό το σημείο προθερμαίνουμε το φούρνο (ανοίγουμε τον αέρα).Σ΄ ένα ταψί μεγάλο, βάζουμε λαδόκολλα και πλάθουμε τα μελομακάρονα στρόγγυλα ή μακρόστενα. Τα τοποθετούμε σ΄ απόσταση το ένα από το άλλο. Μ΄ ένα μαχαιράκι, κάνουμε το κλασικό σχέδιο με τα τετραγωνάκια, τραβώντας λοξές οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε στον αέρα για 40 με 45 λεπτά, στους 150 βαθμούς. Περιμένουμε μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο και σκούρο (μα όχι πολύ) καφέ χρώμα.
Τώρα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά (με τη σειρά που τα έχω, παραπάνω) σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5 με 6 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και ξαφρίζοντας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο, να γίνει δηλαδή χλιαρό. Βγάζουμε το πρώτο ταψί από το φούρνο (βάζουμε το δεύτερο που έχουμε ετοιμάσει προηγουμένως - ίσως και να χρειαστούμε λιγότερη ώρα, μιας και ο φούρνος είναι ήδη ζεστός, καλό θα ήταν δε να ψήσουμε στους 140 βαθμούς, για 40 λεπτά. Χλιαρά και τα δυο όπως είναι αδειάζουμε το σιρόπι σ΄ένα άλλο μεγάλο και βαθύ ταψί, και βάζουμε τα μελομακάρονα μέσα να τραβήξουν. T΄ αφήνουμε 1 με 2 λεπτά από τη μια μεριά, και λίγο απ΄την άλλη. Μπορούμε και μ΄ένα κουτάλι να τα περιχύνουμε, λίγο - λίγο. Στο τέλος, ή ανά ταψί, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
|