Ανδαλουσιανή τοματόσουπα γκαθπάτσο (gazpacho andaluz)
Μια συνταγή εύκολη και δροσερή από την Ισπανική κουζίνα. Μια σούπα που τρώγεται πολύ κρύα είτε σε ποτήρι, είτε σε πιάτο με κουτάλι κανονικά. Όταν έρχεται το καλοκαίρι τα ψυγεία στα ισπανικά νοικοκυριά εφοδιάζονται με αυτή την αγαπημένη σούπα και τη συνοδεύουν με γαρνιτούρα πολύ ψιλοκομμένης τομάτας, πιπεριάς και κρεμμυδιού ή με κομματάκια τυρί manchego. Την έφαγα στην Ανδαλουσία πέρσι το καλοκαίρι.
Υλικά (6-8 μερίδες)
1 κιλό ντομάτες ώριμες
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
10 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές γλυκού ξύδι
5 κουταλιές σούπας νερό κρύο
1 πρέζα κύμινο
1 αγγούρι καθαρισμένο
1/2 φρατζόλα ψωμί
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
10 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές γλυκού ξύδι
5 κουταλιές σούπας νερό κρύο
1 πρέζα κύμινο
1 αγγούρι καθαρισμένο
1/2 φρατζόλα ψωμί
Εκτέλεση
Σε ένα γουδί χτυπάμε το σκόρδο με το κύμινο και το ψωμί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις τομάτες και σε ένα μπολ τα αναμειγνύουμε με το λάδι και το ξύδι. Προσθέτουμε και τα υλικά του γουδιού και ανακατεύουμε καλά. Τα χτυπάμε στο μούλτι προσθέτοντας το νερό και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά. Ψιλοκόβουμε το αγγούρι και τις πιπεριές και τα προσθέτουμε από πάνω μόλις σερβίρουμε στα πιάτα ή στο ποτήρι. Όπως ανέφερα μπορούμε να γαρνίρουμε και με κομματάκια τυρί manchego ή κρεμμύδι. ’λλοι τη γαρνίρουν και με σταφύλι αλλά όλες αυτές οι γεύσεις θεωρούνται ακραίες για να τις δοκιμάσουμε εδώ στην Ελλάδα αλλά όταν είμαστε στα ξένα κράτη τις δοκιμάζουμε.
|