Υλικά (4 μερίδες)
1 κιλό σπανάκι ή χόρτα εποχής, καθαρισμένα, πλυμένα και στραγγισμένα
1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών ξεσποριασμένες και κομμένες σε κομμάτια
2 κουταλιά κάππαρη, ξεπλυμένη με ζεστό νερό
8-10 αντσούγες στραγγισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
500 γρ. πάστα βίδες ή πένες
Αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2-3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
1. Βράζουμε τα χόρτα στον ατμό ή σε στεγνή κατσαρόλα, απλώς να μαραθούν. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.2. Σε απλωτή κατσαρόλα ή σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο, για 1 λεπτό, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει χρώμα. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε στο τηγάνι και το υπόλοιπο λάδι, τις ελιές, την κάππαρη και τις αντσούγες. Προσθέτουμε και τα στραγγισμένα χόρτα, σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 15 λεπτά προτού σερβίρουμε το φαγητό.
3. Βράζουμε το ζυμαρικό, το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε στο τηγάνι με τα χόρτα μαζί με 1/2 φλιτζάνι από το νερό τους. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με το μαϊντανό.