Ζαμπόν σβησμένο με καφέ
Η γεύση του εσπρέσσο ταιριάζει ωραία με τη μαύρη ζάχαρη και τα τριμμένα μπαχαρικά, κάνοντας κάθε μπουκιά ζαμπόν μια εμπειρία.
Υλικά (5)
1 καλοβρασμένο κομμάτι χοιρομέρι (ζαμπόν) περίπου 500 γρ.
½ κουταλιά σκόνη στιγμιαίου καφέ εσπρέσο
100 ml βραστό νερό
1/4 φλ. μαύρη ζάχαρη πατικωμένη
1/2 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
1/2 κουταλάκι πιπέρι φρεσκοτριμμένο
½ κουταλιά σκόνη στιγμιαίου καφέ εσπρέσο
100 ml βραστό νερό
1/4 φλ. μαύρη ζάχαρη πατικωμένη
1/2 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
1/2 κουταλάκι πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 175 °C. Αν το ζαμπόν έχει πολύ λίπος, το αφαιρούμε. Βάζουμε το ζαμπόν σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά.2. Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τον εσπρέσο σε καυτό νερό. Προσθέτουμε τα λοιπά συστατικά και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το ζαμπόν με το μίγμα του καφέ.
3. Ψήνουμε το ζαμπόν για 45 λεπτά ακόμη, περιχύνοντας κάθε 10 λεπτά. Βγάζουμε το ζαμπόν από το φούρνο, το σκεπάζουμε με φύλλο αλουμινίου και περιμένουμε για 5-10 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες.