Τραγανή ζύμη για πίτες 5 ψήφοι

Από ΜΑΡΙΑ Μ.
Τραγανή ζύμη για πίτες
Είναι μια παραδοσιακή ονειρεμένη συνταγή.
 
 

Υλικά (15 κομμάτια)

1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 1/2 κουταλάκι σούπας ξίδι
2 κούπες παρθένο ελαιόλαδο (ένα φλιτζανάκι του καφέ για το ζύμωμα, το υπόλοιπο για τα φύλλα)
1 1/2 της κούπας χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
λίγο αλάτι
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση

1. Ζυμώνουμε το αλεύρι με το ξίδι, το ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη.
2. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το λάδι .
3. Φτιάχνουμε τη ζύμη ένα μακρόστενο ρολό και το κόβουμε με το μαχαίρι σε 16 ισομερή κομμάτια . Παίρνουμε κάθε κομμάτι και τα ανοίγουμε με τον πλάστη τόσο ώστε να καλύψουν ένα πιάτο φαγητού, έχοντας πασπαλίσει τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και λίγο νισεστέ.
4. Στρώνουμε σε ένα πιάτο μία μεμβράνη φαγητού και το πρώτο φύλλο που ανοίγουμε το αλείφουμε μόνο από την πάνω μεριά με το μίγμα λαδιού - βουτύρου.
5. Πάνω του βάζουμε το δεύτερο φύλλο το οποίο το αλείφουμε πάλι με το βούτυρο-λάδι κλπ. Έτσι φτιάχνουμε μια τετράδα από φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα .
6. Η κάθε τετράδα αποτελεί και ένα φύλλο της πίτας μας.
7. Παίρνουμε την πρώτη τετράδα από το ψυγείο και την πλάθουμε με τον πλάστη ώσπου να γίνει πάρα πολύ λεπτή. Την απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και την αλείφουμε με λάδι.
8. Την επόμενη τετράδα την ανοίγουμε με τον πλάστη όσο πιο λεπτή μπορούμε, την τοποθετούμε πάνω από το πρώτο φύλλο και βάζουμε πάνω της τη γέμιση.
9. Η τρίτη τετράδα θα ανοιχτεί, θα τοποθετηθεί πάνω από τη γέμιση και θα λαδωθεί και τέλος η τελευταία θα ανοιχτεί, θα λαδωθεί πιο καλά από όλες και θα τοποθετηθεί πάνω από όλες (ως τελευταίο φύλλο).
10. Χαράζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.
4 αστέρια από 5 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες