Τάρτα με ξερά φρούτα
Μια εύγευστη Χριστουγεννιάτικη σκεπαστή τάρτα, που είναι και νηστίσιμη. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούμε και ανθόμελο αλλά αν βρούμε μέλι Βανίλια Ελάτης είναι ακόμη πιο νόστιμη.
Υλικά
Για τη ζύμη:
100 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
55 γρ. αραβοσιτέλαιο
55 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. άχνη
300 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν
Για τη γέμιση:
150 γρ. δαμάσκηνα ξερά
150 γρ. σύκα ξερά
50 γρ. σταφίδες ξανθές
50 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
50 γρ. καρυδόψιχα
120 γρ. αλεύρι μαλακό
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
160 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
160 γρ. ανθόμελο
100 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
55 γρ. αραβοσιτέλαιο
55 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. άχνη
300 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κουτ. γλυκού μπέικιν
Για τη γέμιση:
150 γρ. δαμάσκηνα ξερά
150 γρ. σύκα ξερά
50 γρ. σταφίδες ξανθές
50 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
50 γρ. καρυδόψιχα
120 γρ. αλεύρι μαλακό
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
160 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
160 γρ. ανθόμελο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα ή μπολ και τα ζυμώνουμε απαλά με προσοχή να μην κορδάρει (να μη χωριστούν τα υγρά από τα στερεά), έως ότου να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30'.
Για τη γέμιση:
Κόβουμε στη μέση τα ξερά φρούτα, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το αμύγδαλο, την καρυδόψιχα και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και γίνεται σιρόπι, προσθέτουμε το μείγμα των ξερών φρούτων. Ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά τα φρούτα από το σιρόπι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση για 10'. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη και αν είναι πολύ μαλακή σε σημείο που να μην πλάθεται, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι και ξαναζυμώνουμε.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα τάρτας και κόβουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Βάζουμε τη μισή στη φόρμα και την πατάμε με την παλάμη και τα μήλα των δακτύλων μας ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και με τη ράχη ενός κουταλιού, την πιέζουμε να απλώσει και να γίνει ίσια. Βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε μια λαδόκολλα και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Με αυτό καλύπτουμε τη γέμιση. Πιέζουμε περιμετρικά στα σημεία που ενώνονται τα 2 φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους. Αν περισσεύει ζύμη την κόβουμε με ένα μαχαίρι. Ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγη καστανή ζάχαρη για να το κάνει πιο τραγανό και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.