Υλικά (6 μερίδες)
250 γρ. αλεύρι
160 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας γάλα
6 αγκινάρες
6 μικρές πατάτες
3 αυγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο
1 λεμόνι
80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γρ. τυρί γκούντα κομμένο σε φέτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κλωναράκια ματζουράνα
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
160 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας γάλα
6 αγκινάρες
6 μικρές πατάτες
3 αυγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο
1 λεμόνι
80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γρ. τυρί γκούντα κομμένο σε φέτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 κλωναράκια ματζουράνα
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Εκτέλεση
1.Χτυπάτε στο μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο, σε κομμάτια, μαζί με μια πρέζα αλάτι. Μόλις δημιουργηθεί ένα μίγμα που τρίβει, προσθέτετε αλάτι. Μόλις δημιουργηθεί ένα μίγμα που τρίβει, προσθέτετε το γάλα και ένα αυγό και ζυμώνετε ώσπου η ζύμη να γίνει μια μπάλα. Την τυλίγετε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο να παγώσει για περίπου μισή ώρα.2.Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις κόβετε σε φέτες, αφαιρείτε το εσωτερικό και τις βυθίζετε μέσα σε νερό, στο οποίο έχετε ρίξει το χυμό του λεμονιού. Στη συνέχεια, βάζετε τις αγκινάρες σε μια κατσαρόλα μαζί με το λάδι, τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες πάχους μισού περίπου εκατοστού, το σκόρδο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα. Αλατίζετε, προσθέτετε μια κουταλιά νερό και αφήνετε τα υλικά να βράσουν για περίπου 20 λεπτά με κλειστό καπάκι. Έπειτα, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
3.Ανοίγετε τη ζύμη σε πάχος 2-3 χιλιοστών και την τοποθετείτε σε μία φόρμα για τάρτες διαμέτρου 22 εκατοστών. Κόβετε όση ζύμη περισσεύει από τα τοιχώματα της φόρμας και κάνετε τρύπες στη βάση της ζύμης.
4.Χτυπάτε τα υπόλοιπα αυγά και τα ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος, το τριμμένο τυρί, τη μαντζουράνα και τα λαχανικά που βράσατε. Στρώστε το μίγμα πάνω στη ζύμη και τοποθετείστε από πάνω το τυρί γκούντα σε φέτες.
5.Βάζετε την τάρτα στο χαμηλό επίπεδο του φούρνου και την αφήνετε να ψηθεί στους 200ο C για 30 λεπτά. Έπειτα, τοποθετείτε τη σχάρα πιο ψηλά, στη μέση του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
6.Βγάζετε την τάρτα απ'τον φούρνο, την ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα και τη σερβίρετε, ζεστή ή χλιαρή, είτε ως συνοδευτικό είτε ως κυρίως πιάτο.