Τανομενος σορβάς
Είναι καθαρά ποντιακή συνταγή, σε κάθε περιοχή της Καππαδοκίας την παρασκεύαζαν διαφορετικά. Λέγεται τανομένος σορβάς δηλαδή ανακατεμένη σούπα.
Υλικά
250 gr. κριθαράκι (ή ρύζι ή πλιγούρι)
2 λίτρα νερό
500 γρ. αλμυρή μυτζήθρα ή γκίζα
2 κ. σ. ξερό δυόσμο
1 φλ. λάδι
μισό κ.γ. αλάτι
πιπέρι κατά βούληση
2 λίτρα νερό
500 γρ. αλμυρή μυτζήθρα ή γκίζα
2 κ. σ. ξερό δυόσμο
1 φλ. λάδι
μισό κ.γ. αλάτι
πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Βράζουμε το κριθαράκι μαζί με τη μυτζήθρα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Περνάμε τον ξερό δυόσμο από το τηγάνι με το λάδι και μόλις τσιγαριστεί για δυο τρία λεπτά και αρχίσει να βγάζει μυρωδιά το κατεβάζουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσοχή να μην τον κάψουμε τον δυόσμο. Προσθέτουμε αλατάκι και πιπεράκι. Προσοχή μετά το βράσιμο της σούπας δεν αφήνουμε το καπάκι κλειστό γιατί θα φουσκώσει το κριθαράκι.
|