Υλικά (4-6 μερίδες)
350 γρ. κάστανα ψημένα, καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα (εναλλακτικά βρασμένα,
καθαρισμένα, χοντροκομμένα και ελαφρά τηγανισμένα με ελάχιστο λάδι)
3 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
1 μικρό δαφνόφυλλο
1 ολόκληρο γαρύφαλλο
1 κρεμμυδάκι στιφάδου ξεφλουδισμένο
1/2 κουταλάκι κοφτό κανέλα τριμμένη
1 φλιτζ παχιά κρέμα
300 γρ. καυτερό ιταλικό λουκάνικο (εναλλακτικά κιμάς από 200 γρ. μοσχαρίσιο
και 100 γρ. χοιρινό ψαχνό, ζυμωμένο με 1/2 κουταλάκι κόλιαντρο, 1 κουταλάκι
αλάτι, 1 κουταλάκι πιπέρι μαύρο, 1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν ή κατά τη γεύση
και κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, λίγο ξηρό λευκό κρασί για σβήσιμο)
500 γρ. ταλιατέλες
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
πιπέρι μαύρο φρεσκοαλεσμένο κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα κάστανα, το ζωμό, το δαφνόφυλλο, το γαρύφαλλο και το κρεμμυδάκι στιφάδου σε μια μικρή κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι τα κάστανα να μαλακώσουν καλά.2. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το γαρύφαλλο. Βάζουμε τα κάστανα και το κρεμμύδι με τον μισό ζωμό περίπου στο μπλέντερ και τα δουλεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει παχύρρευστο και ομοιόμορφο. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι μαύρο κατά τη γεύση και την κρέμα και συνεχίζουμε μέχρι τα υλικά να αναμιχθούν καλά και το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. (Η σάλτσα μέχρι το σημείο αυτό μπορεί να γίνει από πριν και να διατηρηθεί στο ψυγείο.)
3. Βάζουμε το μίγμα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αχνίσει.
4. Ζεσταίνουμε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κόβουμε το περίβλημα από τα λουκάνικα, αδειάζουμε το περιεχόμενο στο τηγάνι και το τρίβουμε με το πιρούνι. μέχρι να σκουρύνει. Το βγάζουμε από το τηγάνι με ένα τρυπητό κουτάλι και το απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει από το λάδι. Το βάζουμε στην άκρη.
5. Βράζουμε και στραγγίζουμε τις ταλιατέλες, τις επαναφέρουμε στην ζεστή κατσαρόλα και τις ανακατεύουμε με το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
6. Βάζουμε τις ταλιατέλες σε πιάτα σερβιρίσματος και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα. Τέλος ρίχνουμε το λουκάνικο (ή τον κιμά) και το μαϊντανό, προσθέτοντας πιπέρι κατά τη γεύση.