Υλικά (2)
500 γρ. μικρές σουπιές φρέσκες ή αποψυγμένες, καθαρισμένες, πλυμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
1/4 φλ. (60 ml) ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο κοπανισμένη
6 φύλλα φρέσκου βασιλικού πλυμένα και στεγνωμένα
2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
1 φλ. (250 ml) ξηρό λευκό κρασί
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
μια πρέζα κόκκινο πιπέρι κοπανισμένο ή κατά τη γεύση
αλάτι κατά τη γεύση
350 γρ. σπαγγέτι
1/4 φλ. (60 ml) ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο κοπανισμένη
6 φύλλα φρέσκου βασιλικού πλυμένα και στεγνωμένα
2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
1 φλ. (250 ml) ξηρό λευκό κρασί
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
μια πρέζα κόκκινο πιπέρι κοπανισμένο ή κατά τη γεύση
αλάτι κατά τη γεύση
350 γρ. σπαγγέτι
Εκτέλεση
1 Σε μια βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο και, μόλις το κρεμμύδι ασπρίσει, προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φλόγα μέχρι να ροδίσουν.2 Ρίχνουμε ανακατεύοντας τα φύλλα βασιλικού με την σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη και το πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσουν. Συνεχίζουμε μαγειρεύοντας για 1 ώρα περίπου, προσθέτοντας το κρασί, λίγες κουταλιές τη φορά και κάθε φορά που το λάδι τείνει να αποχωριστεί από τη σάλτσα ντομάτας.
3 Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και στραγγίξει το ζυμαρικό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το αναμιγνύουμε με τη σάλτσα.
4 Σερβίρουμε ως κύριο πιάτο με πράσινη σαλάτα και κρασί Ciro Bianco Καλαβρίας ή Rosato del Salento από την Απουλία.