Υλικά (4-6 μερίδες)
500 γρ σπαγγέτι
1 μέτριο λευκό κρεμμύδι κομμένο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο ή όσο χρειαστεί
αλάτι κατά τη γεύση
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά τη γεύση
1/4 φλιτζ βότκα ανακατεμένη με 1 κουταλάκι ξύδι
250 γρ κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
400 γρ ντοματάκια από κονσέρβα
βασιλικός (ξηρός ή φρέσκος) κατά τη γεύση
180 γρ μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
120 γρ ελιές πράσινες γεμιστές με κόκκινη πιπεριά, από βάζο, κομμένες σε φέτες
μαϊντανός κομμένος
Εκτέλεση
1. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, περίπου για 10 λεπτά. Στο μεταξύ τους βάζουμε αλάτι και μπόλικο πιπέρι και προσθέτουμε το μίγμα της βότκας σε τρεις δόσεις, αφήνοντάς το να μειωθεί καλά μετά από κάθε δόση. Προσθέτουμε τον κιμά στο μίγμα του κρεμμυδιού και σοτάρουμε μέχρι να σκουρύνει.2. Κάνουμε πουρέ (ή λιώνουμε) τις τομάτες και με το χυμό τους τις βάζουμε στο μίγμα του κιμά, μαζί με το βασιλικό, τα μανιτάρια, τις ελιές με το χυμό τους και το μαϊντανό. Σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες ανακατεύοντας που και που. Δοκιμάζουμε πριν σερβίρουμε: Η σάλτσα θα πρέπει να έχει γεύση προς το αλμυρό.
3. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε τα σπαγγέτι, τα αναμιγνύουμε καλά με τη σάλτσα και σερβίρουμε.