Σολομός τεριγιάκι
Για τη συνταγή αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμφιαλωμένη σάλτσα τεριγιάκι, αν βιαζόμαστε, όμως η σπιτική είναι άλλο πράγμα.
Υλικά (4-6)
4-6 φιλέτα σολομού, περίπου 175 γρ. το καθένα.
4-6 φρέσκα κρεμμυδάκια τεμαχισμένα
Για τη σάλτσα τεριγιάκι:
2/3 φλιτζ. (160 ml) σόγια σος
3 κουταλιές (45 ml) μιρίν (*) ή ξηρό σέρι
3 κουταλιές (45 ml) ξύδι από μηλόκρασο ή λευκό ξύδι
2 κουταλιές (30 ml) ζάχαρη
2 κουταλιές (30 ml) φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
(*) Γιαπωνέζικο ρυζόκρασο με λιγότερο αλκοόλ από το σακέ.
4-6 φρέσκα κρεμμυδάκια τεμαχισμένα
Για τη σάλτσα τεριγιάκι:
2/3 φλιτζ. (160 ml) σόγια σος
3 κουταλιές (45 ml) μιρίν (*) ή ξηρό σέρι
3 κουταλιές (45 ml) ξύδι από μηλόκρασο ή λευκό ξύδι
2 κουταλιές (30 ml) ζάχαρη
2 κουταλιές (30 ml) φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
(*) Γιαπωνέζικο ρυζόκρασο με λιγότερο αλκοόλ από το σακέ.
Εκτέλεση
1. Αναμιγνύουμε τα συστατικά της σάλτσας σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι το μίγμα να μειωθεί περίπου στο μισό. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.2. Βάζουμε τα φιλέτα σολομού σε μια στρώση σε ένα ταψί και χύνουμε από πάνω τη σάλτσα, γυρίζοντας τα φιλέτα ώστε καλυφθούν από τις δυο μεριές. Μαρινάρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 15 λεπτά.
3. Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C μέχρι να γίνουν, περίπου για 10 λεπτά.