Υλικά (4-6 μερίδες ως κύριο πιάτο)
1 φλιτζ. (περίπου 250 γρ.) κριθαράκι
250 γρ. φασολάκια πράσινα κομμένα διαγώνια σε μήκη του 1,5 εκ.
Για το ντρέσινγκ:
2 κουταλιές κόκκινο ξύδι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
4 αντσούγες κομμένες
1 κουταλιά μουστάρδα Ντιζόν
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και λιωμένη σαν κρέμα με 1/2 κουταλάκι αλάτι
1/4 -1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 βάζο των 150 γρ. καρδιές αγκινάρας μαρινάτες, στραγγισμένες και κομμένες
150-180 γρ. τόνος από κονσέρβα στραγγισμένος
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη
1/2 φλιτζ. κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
1,5 κουταλιά φρέσκα φύλλα θυμαριού ψιλοκομμένα
1/3 φλιτζ. ελιές καλαματιανές από άλμη, ξεσποριασμένες και κομμένες
2 φλιτζ. ρόκα πλυμένη, στεγνωμένη και κομμένη
Εκτέλεση
1. Βράζουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.2. Σε μια μικρή κατσαρόλα μαγειρεύουμε σε αλατισμένο νερό τα φασόλια, μέχρι να γίνουν τρυφερά και τραγανά, για 4-5 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στο ζυμαρικό. Για το ντρέσινγκ:
1. Αναμιγνύουμε στο μπλέντερ το ξύδι, τον χυμό λεμονιού, τις αντσούγες, τη μουστάρδα και το σκόρδο. Με το μπλέντερ σε λειτουργία ρίχνουμε το λάδι σε ένα συνεχές ρεύμα μέχρι το μίγμα να γίνει γαλάκτωμα.
2. Προσθέτουμε το ντρέσινγκ στο μίγμα ζυμαρικού με τις αγκινάρες, τον τόνο, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το θυμάρι, τις ελιές και αλατοπίπερο κατά τη γεύση και ανακατεύουμε καλά (Η σαλάτα μπορεί μέχρι το σημείο αυτό να ετοιμασθεί από την προηγούμενη και να φυλαχτεί σκεπασμένη στο ψυγείο. Την φέρνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν συνεχίσουμε.)
3. Προσθέτουμε τη ρόκα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.