Ρεβανί Βέροιας (αυθεντική συνταγή)
Έχω ήδη δώσει μια παραδοσιακή συνταγή για αυθεντικό ρεβανί, από τον Χουχλιούρο. Κατάστημα αποκλειστικά με ρεβανί στη Βέροια (Κεντρικής με πλατεία Αγ. Αντωνίου).
Τώρα δίνω μια πιο εντυπωσιακή συνταγή από τις Βεροιώτισες νοικοκυρές που πηγαίνει από γενιά σε γενιά.
Τώρα δίνω μια πιο εντυπωσιακή συνταγή από τις Βεροιώτισες νοικοκυρές που πηγαίνει από γενιά σε γενιά.
Υλικά
300 γρ. αλεύρι
270 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
2 κ. γ. μπέικιν
250 γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο(Αυτό στο βαζάκι)
300 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
1 κλωναράκι βανίλια (Τα αρωματικά σποράκια του)
1/2 κ. γ. μαστίχα κοπανισμένη
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό αγελαδινό
Σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
Χυμό 1/2 λεμονιού
Το κλωναράκι της βανίλιας
270 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
2 κ. γ. μπέικιν
250 γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο(Αυτό στο βαζάκι)
300 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
1 κλωναράκι βανίλια (Τα αρωματικά σποράκια του)
1/2 κ. γ. μαστίχα κοπανισμένη
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό αγελαδινό
Σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
Χυμό 1/2 λεμονιού
Το κλωναράκι της βανίλιας
Εκτέλεση
Σ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Στο μίξερ χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα τους κρόκους με το βούτυρο και 260 γρ. από τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα αφράτο φουσκωτό κρεμώδες μείγμα και να λειώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου-σιμιγδαλιού- μπέικιν ανακατεύοντας παράλληλα με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε στο τέλος τα αρωματικα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λεκανίτσα.Καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και αδειάζουμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα, ώστε να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα μαρίζ, ώστε να μη χάσει τον όγκο της. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στη μέση για να δούμε αν είναι έτοιμο. Αν βγει καθαρό χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι σίγουρα έτοιμο και εσωτερικά. Αν όχι, τότε αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους.
Κάνουμε το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Όπως ειναι καυτό, περιχύνουμε το κρύο γλυκό μας. Αφήνουμε να απορροφήσει και να κρυώσει. Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ, φιστίκι Αιγίνης ή με ινδοκάρυδο. Τρώγεται σκέτο ή με παγωτό βανίλια ή άγλυκη σαντιγί ή με ξινή κρέμα. (Πλέον παίζει και αυτός ο συνδυασμός)