Πένες με ζαμπόν, μανιτάρια και λαδί τρούφας
Μια ιδιαίτερη συνταγή για τους λάτρεις των εκλεπτυσμένων γεύσεων!
Υλικά (4-6 μερίδες)
4 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε χοντρές φέτες
500 γρ. σπαράγγια κομμένα σε μήκη των 5-6 χιλ.
¼ φλιτζ. ασκαλώνια τεμαχισμένα
350 γρ. μανιτάρια shiitake κομμένα σε λεπτές φέτες
120 γρ. προσούτο ή ζαμπόν ψιλοκομμένο (προαιρ.)
4 κουταλιές μαϊντανός τεμαχισμένος, κατανεμημένος
¾ φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
2 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
1 φλιτζ. κρέμα
½ φλιτζ. σος ντομάτας
500 γρ. πένες ριγωτές
5 κουταλιές τυρί παρμεζάνα τριμμένο
1 κουταλιά ελαιόλαδο με τρούφες καλοκαιρινές
½ κουταλάκι αλάτι ή κατά τη γεύση
½ κουταλάκι πιπέρι ή κατά τη γεύση
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε χοντρές φέτες
500 γρ. σπαράγγια κομμένα σε μήκη των 5-6 χιλ.
¼ φλιτζ. ασκαλώνια τεμαχισμένα
350 γρ. μανιτάρια shiitake κομμένα σε λεπτές φέτες
120 γρ. προσούτο ή ζαμπόν ψιλοκομμένο (προαιρ.)
4 κουταλιές μαϊντανός τεμαχισμένος, κατανεμημένος
¾ φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
2 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
1 φλιτζ. κρέμα
½ φλιτζ. σος ντομάτας
500 γρ. πένες ριγωτές
5 κουταλιές τυρί παρμεζάνα τριμμένο
1 κουταλιά ελαιόλαδο με τρούφες καλοκαιρινές
½ κουταλάκι αλάτι ή κατά τη γεύση
½ κουταλάκι πιπέρι ή κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει, περίπου για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα σπαράγγια και μαγειρεύουμε για 2 ακόμη λεπτά. Προσθέτουμε τα ασκαλώνια, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 1 ακόμη λεπτό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το προαιρετικό προσούτο και τον μισό μαϊντανό. Ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και μαγειρεύουμε για 1 ακόμη λεπτό, ανα¬κατεύοντας καλά.2. Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για 1 ακόμη λεπτό, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου, την κρέμα και την σος ντομάτας. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
3. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα του.
4. Χύνουμε τη σάλτσα πάνω στο ζυμαρικό και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 3 ακόμη λεπτά μέχρι να απορροφηθεί η σάλτσα. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο τρούφας και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε βάζοντας αλάτι και πιπέρι.