Peches melba (ροδάκινα μέλμπα)
Ο Γάλλος Ζορζ Ογκίστ Εσκοφιέ (1846-1935) ήταν ο σεφ της αριστοκρατίας. Αν έτρωγες κάτι από τα χεριά του, τότε σίγουρα ήσουν κάποιος. Ήταν ο πιο καταξιωμένος σεφ του 19ου αιώνα που μαγείρευε μονό για πλούσιους, διάσημους και αριστοκράτες. Το πελατολόγιο του περιλάμβανε πρόσωπα όπως ο αυτοκράτορας της Αυστρίας και ο πρίγκιπας της Ουαλίας Αλβέρτος Εδουάρδος, μετέπειτα βασιλιάς της μεγάλης Βρετανίας Εδουάρδος Ζ'. Δημιούργησε σπεσιαλιτέ για την Σάρα Μπερνάρ.
Η Νέλι Μελμπά ήταν Αυστραλή σοπράνο που ένα βραδύ του 1892 χορτασμένη από το χειροκρότημα στο Κόβεντ Γκάρντεν για την ερμηνεία της σελάς στην όπερα Lohengrin του Βάγκνερ, καλέστηκε από τον δούκα της Ορλεάνης σε dinner party που διοργάνωσε προς τιμήν της στο ξενοδοχείο Savoy. Ο μικρόσωμος λοιπόν σεφ Ογκίστ Εσκοφιέ κλήθηκε να ικανοποιήσει γαστριμαργικά την Αυστραλή σοπράνο δημιουργώντας ένα επιδόρπιο. Πρόκειται για πασαρισμένο ροδάκινα πάνω σε μια πλούσια στρώση παγωτού βανίλιας, σερβιρισμένα στη ράχη ενός κύκνου από Πάγο.
Η ζήτηση που θα συνεχίσει να έχει το παγωτό θα τον κάνει σε μερικά χρονιά αργότερα να υποβάλει σε τμηματική αναθεώρηση την αρχική δημιουργία. Ο κύκνος είναι περιττός, δεν εξυπηρετεί πλέον σε κάτι, οπότε αφαιρείται, ενώ τα ροδάκινα γαρνίρονται με σος από σμέουρα ή φράουλας. Επειδή λοιπόν το επιδόρπιο φτιάχτηκε για τη Νέλι Μέλμπα ονομάστηκε ροδάκινα Μέλμπα
Η Νέλι Μελμπά ήταν Αυστραλή σοπράνο που ένα βραδύ του 1892 χορτασμένη από το χειροκρότημα στο Κόβεντ Γκάρντεν για την ερμηνεία της σελάς στην όπερα Lohengrin του Βάγκνερ, καλέστηκε από τον δούκα της Ορλεάνης σε dinner party που διοργάνωσε προς τιμήν της στο ξενοδοχείο Savoy. Ο μικρόσωμος λοιπόν σεφ Ογκίστ Εσκοφιέ κλήθηκε να ικανοποιήσει γαστριμαργικά την Αυστραλή σοπράνο δημιουργώντας ένα επιδόρπιο. Πρόκειται για πασαρισμένο ροδάκινα πάνω σε μια πλούσια στρώση παγωτού βανίλιας, σερβιρισμένα στη ράχη ενός κύκνου από Πάγο.
Η ζήτηση που θα συνεχίσει να έχει το παγωτό θα τον κάνει σε μερικά χρονιά αργότερα να υποβάλει σε τμηματική αναθεώρηση την αρχική δημιουργία. Ο κύκνος είναι περιττός, δεν εξυπηρετεί πλέον σε κάτι, οπότε αφαιρείται, ενώ τα ροδάκινα γαρνίρονται με σος από σμέουρα ή φράουλας. Επειδή λοιπόν το επιδόρπιο φτιάχτηκε για τη Νέλι Μέλμπα ονομάστηκε ροδάκινα Μέλμπα
Υλικά
1 δόση παγωτό βανίλια (συνταγή που έδωσα)
6 ροδάκινα πλυμένα καλά
1/2 φιάλη λευκό γλυκό κρασί
200 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
Για τη σος:
1 κλωναράκι βανίλια
σος σμέουρων ή φράουλας
500 γρ. σμέουρα ή φράουλα
50 γρ. ζάχαρη
6 ροδάκινα πλυμένα καλά
1/2 φιάλη λευκό γλυκό κρασί
200 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
Για τη σος:
1 κλωναράκι βανίλια
σος σμέουρων ή φράουλας
500 γρ. σμέουρα ή φράουλα
50 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το κρασί και τη βανίλια κομμένη κάθετα στα 2. Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα ροδάκινα και τα σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι.Για τη σος πολτοποιούμε στο μούλτι τα σμέουρα ή τις φράουλες με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τον πολτό σε κατσαρόλα και τον βράζουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το περνάμε από σουρωτήρι. Διατηρείται στο ψυγείο για μια εβδομάδα.
Σε ποτήρια που έχουμε βάλει στην κατάψυξη να είναι παγωμένα, βάζουμε 1 μπάλα παγωτό βανίλια και 1 κομμάτι ροδάκινο. Περιχύνουμε με σος.
Σημ: Το σμέουρο είναι μικρό, χυμώδες, με γλυκόξινη γεύση φρούτο που μοιάζει στην όψη και είναι συγγενές με το βατόμουρο. Κυρία διαφορά τους είναι ότι τα σμέουρα είναι κούφια μέσα όταν συλλέγονται. Τα βρίσκουμε σε μεγάλα επιλεγμένα μανάβικα, σε μαναβική μεγάλων σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα η και κατεψυγμένα.