Υλικά
300 γρ. αλεύρι
270 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
2 κ.γ. μπέικιν
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
360 γρ. ζάχαρη
6 αυγά μεσαίου μεγέθους
1Κλωναράκι βανίλια (Τα σποράκια του)
1/4 κ.γ. μαστίχα σκόνη
1/4 κ.γ. μαχλέπι
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
ξύσμα 1/2 λεμονιού
250 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
Για το σιρόπι:
1 κ. νερό
1 κ. ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
φλούδες 1 πορτοκαλιού
Το κλωναράκι της βανίλιας που χρησιμοποιήσαμε
Για την ξυνή κρέμα:
600 γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
50 γρ. άχνη
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
3 κ.γ. ροδόνερο
270 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
2 κ.γ. μπέικιν
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
360 γρ. ζάχαρη
6 αυγά μεσαίου μεγέθους
1Κλωναράκι βανίλια (Τα σποράκια του)
1/4 κ.γ. μαστίχα σκόνη
1/4 κ.γ. μαχλέπι
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
ξύσμα 1/2 λεμονιού
250 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
Για το σιρόπι:
1 κ. νερό
1 κ. ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
φλούδες 1 πορτοκαλιού
Το κλωναράκι της βανίλιας που χρησιμοποιήσαμε
Για την ξυνή κρέμα:
600 γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
50 γρ. άχνη
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
3 κ.γ. ροδόνερο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε ασπράδια από κρόκους. Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τους κρόκους και 260 γρ. από τη ζάχαρη, να αφρατέψουν να φουσκώσουν και να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και τα μυρωδικά και χτυπάμε λίγο ακόμα να ενσωματωθεί.Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου-σιμιγδαλιού-μπέικιν, λίγο λίγο, ανακατεύοντας με μια μαρίζ, μέχρι να ενσωματωθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λεκανίτσα και καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ. Αδειάζουμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα ,να γίνουν σφιχτή μαρέγκα την οποία ενσωματώνουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις με μια μαρίζ, να μην χάσει τον όγκο της.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45'. Ελέγχουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη μέση, αν ψήθηκε καλά το γλυκό και εσωτερικά. Αν δεν ψήθηκε αφήνουμε λίγο παραπάνω. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Κάνουμε το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5'. Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό μας. Αφήνουμε να απορροφήσει και να κρυώσει καλά.
Κάνουμε την ξυνή κρέμα:
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό, το Φιλαδέλφεια με την άχνη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε λίγο, λίγο το ροδόνερο, να το απορροφήσει καλά. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει σαν σαντιγί. Απλώνουμε την κρέμα με μια παλέτα, στην επιφάνεια του ρεβάνι με οδηγό το ταψί για να απλωθεί ομοιόμορφα.
|