Παντεσπάνι σιροπιασμένο
Μια υπέροχη απλή βασική συνταγή για παντεσπάνι, που μπορούμε να το αρωματίσουμε βανίλια, πορτοκάλι, λεμόνι, κανέλα ή με διάφορα λικέρ της αρεσκείας μας. Αν θελήσουμε να το κάνουμε σοκολατένιο αφαιρούμε 50 γρ. αλεύρι και τα αντικαθιστούμε με κακάο. Απαραιτήτως πρέπει να σιροπιαστεί.
Υλικά
155 γρ. αλεύρι
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
150 γρ. νερό
150 γρ. ζάχαρη
Αρωματίζουμε με ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή ξύσμα 1 λεμονιού ή 1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια) ή 1 κ.γ. κανέλα
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
150 γρ. νερό
150 γρ. ζάχαρη
Αρωματίζουμε με ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή ξύσμα 1 λεμονιού ή 1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια) ή 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, να φουσκώσουν μέχρι επάνω και να ασπρίσουν. Λίγο πριν το σταματήσουμε ρίχνουμε τα αρωματικά που θέλουμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λαδόκολλα. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε από ψηλά το αλεύρι λίγο λίγο να πέφτει σαν βροχή και παράλληλα ανακατεύουμε με μια μαρίζ κυκλικά να ενσωματωθεί στο κρεμμώδες μείγμα. Αν δεν μπορούμε ταυτόχρονα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε μέχρι τέλος. Το ανακάτεμα να γίνεται κυκλικές κινήσεις πάντα για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος και για να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Να μη μείνει στον πάτο τίποτα.Αδειάζουμε σε τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοστών και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30'. Όταν κρυώσει καλά το αφαιρούμε απο το τσέρκι, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα να τραβήξει καλά και να σφίξει. Το κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι ψωμιού ή με ειδικές χορδές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ακόμα και με γερή κλώστη. Το παντεσπάνι μπορεί να κοπεί και σε 4 φέτες. Όχι μόνο 3 γιατί φουσκώνει πάρα πολύ.
Για το σιρόπι:
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 2'. Αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε 50-100 γρ. λικέρ της αρεσκείας μας. Με αυτό βρέχουμε κάθε φέτα του παντεσπανιού πριν βάλουμε γέμιση. Φροντίζουμε ώστε να έρθει ακριβώς για όλες τις φέτες.