Μελιτζάνες παπουτσάκια
Ευχαριστούμε τη Δώρα που μας παρότρυνε να βρούμε μια νέα συνταγή για Μελιτζάνες Παπουτσάκια.
Υλικά (6 μερίδες)
1 κιλό μέτριες μελιτζάνες, πλυμένες και κομμένες κάθετα σε δύο κομμάτια
1/2 κιλό κιμάς
1/2 φλιτζ. λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 κονσέρβα τοματάκια
1 κουταλιά ντοματοπολτός
1 ξυλαράκι κανέλα
αλάτι και πιπέρι
2 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
4 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές αλεύρι
1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 φλιτζ. νερό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κρόκος αυγού
1/2 κιλό κιμάς
1/2 φλιτζ. λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 κονσέρβα τοματάκια
1 κουταλιά ντοματοπολτός
1 ξυλαράκι κανέλα
αλάτι και πιπέρι
2 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
4 κουταλιές βούτυρο
6 κουταλιές αλεύρι
1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 φλιτζ. νερό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κρόκος αυγού
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας με ένα πιρούνι για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και την κανέλλα και αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ρίχνουμε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύουμε. Ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και αφαιρούμε την κανέλλα.2. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, τις στρώνουμε σε ένα ταψί και από πάνω τους απλώνουμε τον κιμά.
3. Λιώνουμε το βούτυρο. Ζεσταίνουμε το γάλα διαλυμένο στο νερό και το προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις γίνει μια σφικτή μάζα προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει και δεν ρίχνουμε άλλο αν πρώτα δεν αφομοιωθεί το προηγούμενο. Προσθέτουμε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Στρώνουμε την κρέμα (μπεσαμέλ) πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15-20 λεπτά..