Υλικά (6 μερίδες)
500 γρ. μαύρο ζυμαρικό (από μελάνι σουπιάς ή καλαμαριού)
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο σούπερ παρθένο
3 κρεμμυδάκια στιφάδου ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. λευκό κρασί
1 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
250 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα κομματιασμένο
1 κονσέρβα (180 γρ.) ντοματοπολτός
5 (15 γρ.) φέτες προσούτο κομμένο σε κύβους
1/4 φλιτζ. μισό-μισό γάλα και κρέμα
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά τη γεύση
1/4 φλιτζ. τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο
6 φύλλα βασιλικός φρέσκος κομμένα σε λωρίδες
Εκτέλεση
1. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό.2. Σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το κρασί και ζωμό κοτόπουλου. Αφήνουμε να πάρει βράση και ρίχνουμε ανακατεύοντας την γκοργκοντζόλα. Προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το μισό-μισό γάλα και κρέμα, μειώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε αλατοπίπερο.
3. Αναμιγνύουμε το ζυμαρικό με τη σάλτσα και ζεσταίνουμε καλά. Σερβίρουμε γαρνίρουμε με παρμεζάνα και βασιλικό.