Λιγκουίνια αραμπιάτα με σκόρδο, ελιές και κάπαρη
"Αραμπιάτα" ονομάζεται στην Ιταλία ένα καυτερό πιάτο με πολλά μπαχαρικά. Η λέξη σημαίνει "μαινόμενος". Ο βαθμός της "μανίας" ρυθμίζεται εύκολα με την ποσότητα των νιφάδων καυτερού πιπεριού που χρησιμοποιούμε.
Υλικά (4-6 μερίδες)
500 γρ λιγκουίνια ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
Για τη σάλτσα:
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1/2 κίτρινο κρεμμύδι κομμένο
8 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
3/4 κουταλάκι νιφάδες κόκκινου πιπεριού (ή κατά τη γεύση)
850 γρ ντομάτες από κονσέρβα κομμένες σε κύβους ή λιωμένες
1/4 φλιτζ ελιές καλαματιανές, χωρίς κουκούτσια και χοντροκομμένες
2 κουτ. σούπας κάπαρη
2 κουτ. σούπας μαϊντανός κομμένος
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
Για τη σάλτσα:
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1/2 κίτρινο κρεμμύδι κομμένο
8 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
3/4 κουταλάκι νιφάδες κόκκινου πιπεριού (ή κατά τη γεύση)
850 γρ ντομάτες από κονσέρβα κομμένες σε κύβους ή λιωμένες
1/4 φλιτζ ελιές καλαματιανές, χωρίς κουκούτσια και χοντροκομμένες
2 κουτ. σούπας κάπαρη
2 κουτ. σούπας μαϊντανός κομμένος
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.2. Ανεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό και προσθέτουμε το σκόρδο και τις νιφάδες πιπεριού. Τηγανίζουμε μέχρι να ευωδιάσει το σκόρδο, περίπου για 1 λεπτό.
3. Ρίχνουμε τις ντομάτες μαζί με το χυμό τους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι το μίγμα να γίνει παχύρρευστο, περίπου 12-15 λεπτά.
4. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τα λοιπά συστατικά της σάλτσας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
5. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το βάζουμε σε ένα μεγάλο, ρηχό, προθερμασμένο μπολ σερβιρίσματος. Ρίχνουμε από πάνω την καυτή σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
|