Λαμπρόψωμο Αργολίδας 6 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Λαμπρόψωμο Αργολίδας
Πασχαλινό ψωμί. Κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Συνταγή από την Αργολίδα που τη φτιάχνουν κατά παράδοση, τη Μ. Πεμπτη. Εχω δώσει ήδη μια συνταγή για λαμπρόψωμο άλλα, ήταν περισσότερο τσουρέκι. Αυτή είναι καθαρά παραδοσιακή συνταγή.
 
 

Υλικά

700 γρ. δυνατό αλεύρι
500 γρ. αλεύρι μαλακό
15 γρ. ξηρή μαγιά (3 φακελάκια)
1/2 φλ. τσαγιού αφέψημα γλυκάνισου.(Χλιαρό)
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
4 αυγά
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. μαστίχα
200-250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό(1 κεσεδάκι)
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο ζεστό)
γάλα χλιαρό όσο πάρει
4 κόκκινα αυγά για στόλισμα

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το αφέψημα γλυκάνισου, τη μαστίχα ,το μαχλέπι, τη μαγιά, αλάτι, ζάχαρη και αυγά. Χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα και ρίχνουμε 1 κούπα αλεύρι δυνατό, να γίνει αραιός χυλός. Ρίχνουμε εναλλάξ τα άλευρα με το χλιαρό γάλα, ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λεία. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ζύμη που αν την κόψουμε να μην έχει τρύπες μέσα. Τη βάζουμε σε βουτυρωμένο μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διογκωθεί για 30'.
Βάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε ένα τσέρκι στρόγγυλο διαμέτρου 30''. Σε ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε τη ζύμη να κολλήσει στα τοιχώματα. Με τη λαμπάδα της ανάστασης κάνουμε 4 τρύπες σε σχήμα σταυρού και τοποθετούμε τα κόκκινα αυγά. Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διογκωθεί για 1 ώρα. Χτυπάμε ασπράδι αυγού με γάλα και αλείφουμε το ψωμί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά χωρίς να νοτίσει και με ένα μαχαίρι το αφαιρούμε διαμετρικά από το τσέρκι, όπως τα παντεσπάνια.
1 αστέρια από 6 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες