Γαρίδες ψητές με πατάτες και προσούτο
Απλό και νοστιμότατο: Ψητές γαρίδες, τραγανές πατάτες και προσούτο σε μια κατσαρόλα – όλα νοστιμισμένα με λεμόνι, σκόρδο και μια ιδέα καγιέν.
Υλικά (4 μερίδες)
700 γρ. κίτρινες ή κόκκινες πατάτες κομμένες σε κύβους του 1,5 εκ.
4 κουταλιές ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
700 γρ. μεγάλες γαρίδες (40-50 ανά κιλό), ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
120 γρ. προσούτο κομμένο σε λεπτές φέτες και μετά σε λωρίδες του 1 εκ.
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τεμαχισμένες
1/3 φλιτζ. μαϊντανός, τεμαχισμένος
4 κουταλιές ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
700 γρ. μεγάλες γαρίδες (40-50 ανά κιλό), ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
120 γρ. προσούτο κομμένο σε λεπτές φέτες και μετά σε λωρίδες του 1 εκ.
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τεμαχισμένες
1/3 φλιτζ. μαϊντανός, τεμαχισμένος
Εκτέλεση
1. Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και το καγιέν. Στρώνουμε προσεκτικά τις πατάτες πάνω σε ένα προθερμασμένο ταψί (για να γίνουν τραγανές). Ψήνουμε και με μια σπάτουλα χαλαρώνουμε και γυρνάμε τις πατάτες μετά από 15 λεπτά. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά συνολικά.2. Στο μεταξύ στεγνώνουμε τις γαρίδες σε χαρτί κουζίνας. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε τις γαρίδες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, ελάχιστο αλάτι και 2-3 αλεσιές του μύλου πιπέρι. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το προσούτο και το σκόρδο στις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμη. Σπρώχνουμε τις πατάτες προς τη μια πλευρά του ταψιού και βάζουμε τις γαρίδες στην άδεια πλευρά. Τις απλώνουμε σε μια στρώση και ψήνουμε μέχρι οι γαρίδες να κουλουριάσουν και να ψηθούν –περίπου για 6 λεπτά. Ρίχνουμε από πάνω τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά, ώστε όλα να αναμιχθούν, και σερβίρουμε αμέσως.