Γαρίδες με ντομάτα και σπανάκι
Απλό και με εκρηκτικές γεύσεις, καθώς το ούζο προσθέτει γεύση γλυκάνισου στις ντομάτες. Γίνεται και με κατεψυγμένο σπανάκι.
Υλικά (2-4 μερίδες)
500 γρ. σπανάκι χωρίς τους σκληρούς μίσχους και με τυχόν μεγάλα φύλλα κομμένα στη μέση
175 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μια πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
12 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
4 κουταλιές ούζο
4 κουταλιές λευκό κρασί
500 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τεμαχισμένες
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι ρίγανη ξηρή
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
175 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μια πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
12 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
4 κουταλιές ούζο
4 κουταλιές λευκό κρασί
500 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τεμαχισμένες
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι ρίγανη ξηρή
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτουμε το σπανάκι και το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, και, ανακατεύοντας που και που, για 5 λεπτά, μέχρι το σπανάκι να μαραθεί. Το βγάζουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην άκρη.2. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ούζο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη, μετά ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μεταφέρουμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Επαναφέρουμε τις γαρίδες στην κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Τινάζουμε την κατσαρόλα για απλωθεί η σάλτσα και τη βγάζουμε από τη φωτιά.
3. Κατανέμουμε το σπανάκι σε ζεσταμένα πιάτα, βάζουμε από 3 γαρίδες στο καθένα και χύνουμε τη σάλτσα από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως.