Ευωδιαστό χοιρινό
Η πανσέτα ως χοιρινό είναι σχετικά φθηνή. Στην Κίνα λέγεται "κρέας των πέντε λουλουδιών", επειδή κατά εγκάρσια τομή του φαίνονται εναλλασσόμενα στρώματα από κρέας και λίπος, που δημιουργούν μια ωραία διάταξη από ροζ και λευκό. Αν παρασκευαστεί σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να σερβιριστεί με πολλά πιάτα, ή τα κατάλοιπά του να χρησιμοποιηθούν σε άλλα πιάτα, όπως τηγανητό ρύζι στις διάφορες παραλλαγές του.
Υλικά
900 γρ. πανσέτα
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 τεμ. φρέσκια τζιντζερόρριζα
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι σκόνη 5 μπαχαρικών
3 κουταλιές κινέζικο ρυζόκρασο ή σέρι
3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη
5 κουταλιές σόγια σος (2 μαύρη και 3 ανοιχτόχρωμη)
Φύλλα από μαρούλι ή λάχανο για γαρνίρισμα
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 τεμ. φρέσκια τζιντζερόρριζα
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι σκόνη 5 μπαχαρικών
3 κουταλιές κινέζικο ρυζόκρασο ή σέρι
3 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη
5 κουταλιές σόγια σος (2 μαύρη και 3 ανοιχτόχρωμη)
Φύλλα από μαρούλι ή λάχανο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
1. Κόβουμε την πανσέτα σε μεγάλα κομμάτια περίπου 150x75 χιλ. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την τζιντζερόριζα, το αλάτι, τη σκόνη πέντε μπαχαρικών, το κρασί τη ζάχαρη, το κρασί, τη ζάχαρη, τη σόγια σος και αρκετό κρύο νερό, ώστε μόλις να τη σκεπάζει. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 ώρες περίπου, προσθέτοντας νερό από καιρό σε καιρό για να μην στεγνώσει ή κρατάμε το σκέπασμα σφιχτά κλειστό, ώστε να μην διαφύγουν οι χυμοί.2. Για το σερβίρισμα βγάζουμε το κρέας από τη σάλτσα, το κόβουμε σε λεπτές φέτες (κάτι σαν το μπέικον) και το βάζουμε πάνω σε φύλλα μαρουλιού ή βρασμένου λάχανου. Η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα άλλου κρέατος ή κοτόπουλου.