Υλικά (4)
1 φλ. ξερά λευκά φασόλια
1/3 φλ. ντοματάκια κονσέρβας ξεφλουδισμένα και σπασμένα με το χέρι
100 γρ. λουκάνικο πικάντικο ή 1 τεμάχιο πανσέτα
εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τεμαχισμένο
1 μέτρια πατάτα μισοβρασμένη
2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 μίσχος σέλερι ψιλοκομμένος
1/4 φλ. ξηρό λευκό κρασί
4 ολόκληρα φύλλα βασιλικού
1 πρέζα ρίγανη ξηρή
3/4 φλ. (200 γρ.) μακαρονάκι μισοβρασμένο
αλάτι
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο
1/3 φλ. ντοματάκια κονσέρβας ξεφλουδισμένα και σπασμένα με το χέρι
100 γρ. λουκάνικο πικάντικο ή 1 τεμάχιο πανσέτα
εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τεμαχισμένο
1 μέτρια πατάτα μισοβρασμένη
2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 μίσχος σέλερι ψιλοκομμένος
1/4 φλ. ξηρό λευκό κρασί
4 ολόκληρα φύλλα βασιλικού
1 πρέζα ρίγανη ξηρή
3/4 φλ. (200 γρ.) μακαρονάκι μισοβρασμένο
αλάτι
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1. Μουσκεύουμε τα φασόλια σε κρύο νερό τουλάχιστον για 12 ώρες ανάλογα με την ποιότητα των φασολιών. Tα βγάζουμε από το νερό και τα βράζουμε σε μπόλικο κρύο αλατισμένο νερό μαζί με το λουκάνικο ή την πανσέτα για 2 ώρες σε μέτρια φωτιά. Δοκιμάζουμε αν έχουν μαλακώσει.2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το σέλερι και τα καρότα και μαγειρεύουμε μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα φασόλια με τον ζωμό τους, πετώντας το λουκάνικο ή την πανσέτα. Προσθέτουμε το κρασί, τα ντοματάκια, τον βασιλικό, την πατάτα, τη ρίγανη και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μισοβρασμένο ζυμαρικό και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ζυμαρικό να γίνει al dente. Αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
3. Σερβίρουμε με το τυρί σε χωριστό μπολ, ώστε ο καθένας να βάλει στη σούπα του κατά γεύση του.