Χυλοπίτες με σάλτσα από σπαράγγι
Στο παρόν πιάτο τονίζεται η λεπτή γεύση του σπαραγγιού με ελάχιστα συστατικά.
Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. σπαράγγια ξακρισμένα και ξεφλουδισμένα (φυλάμε τις άκρες και τις φλούδες)
250 γρ. αυγομακάρονα (χυλοπίτες)
2 κουταλάκια αλάτι
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά τη γεύση
τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο (προαιρ.)
250 γρ. αυγομακάρονα (χυλοπίτες)
2 κουταλάκια αλάτι
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά τη γεύση
τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο (προαιρ.)
Εκτέλεση
1. Χωρίζουμε τις άκρες σπαραγγιού από τους μίσχους. Κόβουμε τους μίσχους σε κομμάτια των 5 εκ.. Κρατάμε τους μίσχους και τις άκρες χωριστά.2. Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα νερό μέχρι το ¼ του ύψους και το αφήνουμε να βράσει . Προσθέτουμε τους μίσχους σπαραγγιού. Μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με ένα βαθύ κουτάλι. Προσθέτουμε τις άκρες σπαραγγιού στο νερό. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι μόλις να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε με ένα βαθύ κουτάλι, τις ξεβγάζουμε σε κρύο νερό και τις στραγγίζουμε.
3. Προσθέτουμε τις γαρνιτούρες στο νερό. Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι ο ζωμός να μειωθεί σε 1 φλιτζ. και να είναι έντονη η γεύση του σπαραγγιού. Ανακατεύοντας πιέζουμε τα σπαράγγια για να βγάλουν περισσότερο ζωμό. Ξεχωρίζουμε τον ζωμό από τα σπαράγγια.
4. Βάζουμε τους διατηρημένους μίσχους σε ένα μύλο, αφού προηγουμένως αφαιρέσουμε τις ίνες. Το υγρό που θα προκύψει θα είναι περίπου 1/2 φλιτζ. Πιέζουμε το υγρό σε ένα λεπτό κόσκινο για να αφαιρεθούν οι υπόλοιπες ίνες.
5. Βράζουμε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ζυμαρικό και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
6. Αναμιγνύουμε τον ζωμό σπαραγγιού και το υγρό σε ένα δοχείο και το βράζουμε. Προσθέτουμε το ζυμαρικό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το υγρό να πήξει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι και τις άκρες του σπαραγγιού. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι το υγρό να πήξει εντελώς. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλισμένο και με παρμεζάνα, αν θέλουμε.
|