Χουνκιάρ μπεγεντι 20 ψήφοι

Χουνκιάρ μπεγεντι
Μια θαυμάσια πολίτικη συνταγή!
 
 

Υλικά (4 μερίδες)

1 κιλό μοσχάρι (κυλότο ή σπάλα) σε μερίδες
5 μελιτζάνες φλάσκες ψημένες
1/2 φλιτζ. ξηρό κόκκινο κρασί
400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5-6 κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
Χυμός 1 λεμονιού
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/4 φλιτζ. βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας.
3. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι, τους κόκκους μπαχάρι ολόκληρους, τα δαφνόφυλλα, λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει.
4. Ψήνουμε τις μελιτζάνες καλά μέχρι η σάρκα τους να λιώνει (κατά προτίμηση στα κάρβουνα, ώστε να πάρουν κάποια γεύση καπνού), τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις λιώνουμε στο μπλέντερ.
5. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού για να διατηρηθούν λευκές και τις αφήνουμε για λίγο να σουρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
6. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί (χωρίς να κάψει), αδειάζουμε τον πουρέ της μελιτζάνας ανακατεύοντας συνεχώς, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
7. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.
8. Τοποθετούμε τη σάλτσα σε πυρίμαχο σκεύος, κάνουμε στη μέση λακκούβα, προσθέτουμε μέσα το κρέας με τη σάλτσα του και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.

Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με κόκκινο κρασί (προτείνεται ένα κρασί από Ξινόμαυρο π.χ. μια "Νάουσα").
3 αστέρια από 20 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες