Χοιρινό τσάου μέιν
Η παρούσα παραλλαγή του τσάου μέιν χρησιμοποιεί κινέζικη σκόνη πέντε μπαχαρικών (five-spice powder) που ακόμη και σε μικρές ποσότητες δίνει πολύ έντονη γεύση.
Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. άπαχο χοιρινό χωρίς κόκαλα, κομμένο σε πολύ λεπτές τετράγωνες φέτες των 2,5-5 εκ.
2 κουταλάκια σησαμέλαιο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές σόγια σος
6 κουταλιές ξηρό σέρι
1 πρέζα σκόνη 5 μπαχαρικών (από ασιατικό παντοπωλείο)
2 κουταλιές κορνφλάουρ
50 γρ. φρέσκα κινέζικα νούντλ αβγών (χυλοπίτες)
2 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες
1 πράσινη πιπεριά ξεσποριασμένη, κομμένη στα τέσσερα κατά μήκος και μετά σε λεπτές φέτες
1 κονσέρβα (200 γρ.) βλαστάρια μπαμπού στραγγισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2/3 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
2 κουταλάκια σησαμέλαιο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές σόγια σος
6 κουταλιές ξηρό σέρι
1 πρέζα σκόνη 5 μπαχαρικών (από ασιατικό παντοπωλείο)
2 κουταλιές κορνφλάουρ
50 γρ. φρέσκα κινέζικα νούντλ αβγών (χυλοπίτες)
2 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες
1 πράσινη πιπεριά ξεσποριασμένη, κομμένη στα τέσσερα κατά μήκος και μετά σε λεπτές φέτες
1 κονσέρβα (200 γρ.) βλαστάρια μπαμπού στραγγισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2/3 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
Εκτέλεση
1. Βάζουμε το χοιρινό σε ένας μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το σησαμέλαιο, το σκόρδο, τη σόγια σος και 2 κουταλιές σέρι. Αναμιγνύουμε με τη σκόνη 5 μπαχαρικών, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί για 2 ώρες.2. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και φυλάμε το υγρό. Βάζουμε το κρέας σε μια πλαστική σακούλα, προσθέτουμε το κορνφλάουρ και κινούμε τη σακούλα, κρατώντας την κλειστή, ώστε το κρέας να καλυφθεί ομοιόμορφα.
3. Μαγειρεύουμε τα μακαρόνια βάζοντάς τα σε νερό που βράζει για 3 λεπτά, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε στην άκρη.
4. Ζεσταίνουμε το λάδι στο γουόκ ή σε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρέας και τηγανίζουμε αναδεύοντας σε αρκετά δυνατή φωτιά, μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν ελαφρά και ομοιόμορφα. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το κρεμμύδι και την πιπεριά και συνεχίζουμε να τηγανίζουμε-αναδεύοντας για 5 λεπτά, ώσπου το κρέας να γίνει καλά και τα λαχανικά να μαλακώσουν πολύ ελαφρά. Ρίχνουμε τα βλαστάρια μπαμπού.
5. Αναμιγνύουμε το υπόλοιπο σέρι και το ζωμό στην μαρινάδα που φυλάξαμε και τη χύνουμε πάνω από το μίγμα του κρέατος. Αφήνουμε να πάρει βράση, ενώ αναδεύουμε, μετά προσθέτουμε τα νουντλ στην κατσαρόλα και αναμιγνύουμε καλά μέχρι να ζεσταθούν.