Τηγανητό κοτόπουλο με πλατύφυλλο βασιλικό και καυτερές πιπεριές
Το πιάτο αυτό να γίνει με οποιοδήποτε κρέας ή θαλασσινό. Είναι ένα κλασικό φαγητό της Ταϊλάνδης, το οποίο σερβίρεται με ρύζι στον ατμό.
Υλικά (4)
5 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
2-3 κουταλιές σούπας κίτρινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
1-2 κουταλιές τη σούπας σκόρδο καθαρισμένο και κομμένο
500 γρ. κοτόπουλο μπούτι χωρίς πέτσα και κόκαλα σε φέτες ή μικρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας μαύρη σόγια
1-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού (fish sauce)
1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
½ φλιτζάνι φύλλα πλατύφυλλου (ιερού) βασιλικού (bai kraphrau)
2-3 κουταλιές σούπας κίτρινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
1-2 κουταλιές τη σούπας σκόρδο καθαρισμένο και κομμένο
500 γρ. κοτόπουλο μπούτι χωρίς πέτσα και κόκαλα σε φέτες ή μικρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας μαύρη σόγια
1-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού (fish sauce)
1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
½ φλιτζάνι φύλλα πλατύφυλλου (ιερού) βασιλικού (bai kraphrau)
Εκτέλεση
1. Ζεστάνετε το λάδι σε γουόκ ή σε απλά τηγάνι έως ότου αρχίσει να καπνίζει.2. Προσθέστε τις κομμένες πιπεριές και το σκόρδο και ανακατεύετε γρήγορα για να ελευθερώσουν το άρωμά τους. Προσέξτε να μην τα κάψετε.
3. Λίγο πριν αρχίσει το σκόρδο να παίρνει καφέ χρώμα προσθέστε το κοτόπουλο και τηγανίστε ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις είναι έτοιμο και μειωθεί λίγο το ζουμί, προσθέστε τη μαύρη σόγια για να δώσετε στο πιάτο χρώμα και νοστιμέψτε το με τη σάλτσα ψαριού και τη ζάχαρη. Συνεχίστε να ανακατεύετε και αφήστε το κοτόπουλο να πιεί τη σάλτσα του.
4. Είναι σημαντικό να μαγειρέψετε το πιάτο αυτό σε δυνατή φωτιά. Πριν το κατεβάσετε από το μάτι προσθέστε τα φύλλα του βασιλικού. Σερβίρετε αμέσως.