Υλικά
1/2 φλυτζ ξηρό λευκό κρασί
1 κουταλιά λευκό ξύδι
1 μέτριο καρότο, κομμένο σε λωρίδες
4 λεπτές φέτες κρεμμυδιού κομμένου στη μέση
1 μίσχος σέλερι, κομμένος σε λωρίδες
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλιά θυμάρι
2 γαρύφαλλα
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο πιπέρι κατά τη γεύση
500 g χτένια
4 κουταλιές μαργαρίνη
4 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
250 g σπαγγέτι, σπαγγετίνι ή ταλιατέλες, βρασμένα, στραγγισμένα
και ζεσταμένα με λίγο βούτυρο και λευκό πιπέρι κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, αναμιγνύουμε το κρασί, το ξύδι, το καρότο, το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι, τα γαρύφαλλα, το αλάτι και το πιπέρι. Το βάζουμε να βράσει και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί κατά 10% περίπου (όχι πάνω από 5-8 λεπτά).2. Προσθέτουμε τα χτένια και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Βγάζουμε τα χτένια, μόλις το κρέας τους γίνει λευκό και σφιχτό. Τα διατηρούμε ζεστά.
3. Αναμιγνύουμε το υπόλοιπο υγρό της σάλτσας με τη μαργαρίνη και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Επαναφέρουμε τα χτένια στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ξαναζεσταθεί. Βάζουμε τα χτένια στα κελύφη τους και σερβίρουμε πάνω στο ζυμαρικό.