Υλικά (4 μερίδες)
2/3 φλιτζ υπερπαρθένο ελαιόλαδο
125 γρ τρίμματα από φρέσκο λευκό ψωμί
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
45 γρ αντζούγες από κονσέρβα στραγγισμένες και ψιλοκομμένες (προαιρ.)
300 γρ ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
6 μέτριες τομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες
2 κουτ. σούπας κάπαρη μικρή
500 γρ σπαγγέτι ή σπαγγετίνι
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μέτριο τηγάνι. Προσθέτουμε τα τρίμματα ψωμιού και τηγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.2. Προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε για 1 λεπτό. Βάζουμε το σκόρδο, τις αντζούγες και τις ελιές και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις τομάτες και την κάπαρη και βράζουμε για 3 λεπτά.
3. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μίγμα τομάτας και ελιάς καθώς και τα τρίμματα ψωμιού και ανακατεύουμε για να αναμιχθούν καλά. Σερβίρουμε αμέσως με γαρνίρισμα από μυρωδικά κατά τη διάθεση.