Υλικά (2-4 μερίδες)
500 γρ. μέτριες ωμές γαρίδες ξεφλουδισμένες χωρίς τη φλέβα της ράχης
1 κουταλιά ξηρό σέρι
Σος (βλ.παρακάτω)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1-1/2 κουταλάκι ρίζα τζίντζερου ψιλοκομμένη
1/4 κουταλάκι κόκκινο καυτερό τσίλι ή καγιέν
2 μεγάλοι μίσχοι σέλερι, κομμένοι σε πάχος 1,5 εκ.
1/2 φλιτζ. ρίζα μπαμπού κομμένη σε φέτες
2 ολόκληρα πράσινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
Σος:
1/4 φλιτζ. ξίδι
2 κουταλιές σόγια σος
5 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές κορνφλάουρ
Εκτέλεση
1. Αναμιγνύουμε τα υλικά σε ένα μικρό μπολ.2. Ανακατεύουμε τις γαρίδες με το σέρι σε ένα μπολ. Ετοιμάζουμε τη σος και την κρατάμε στην άκρη.
3. Ζεσταίνουμε ένα γουόκ ή τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί, βάζουμε 1,5 κουταλιά λάδι. Όταν αρχίζει να καίει, βάζουμε το σκόρδο, το τζίντζερ
1. και το κόκκινο τσίλι. Ανακατεύουμε μια φορά, βάζουμε τις γαρίδες και τηγανίζουμε-αναδεύοντας για περίπου 3 λεπτά ώσπου να ροδίσουν. Τις βγάζουμε από το τηγάνι.
4. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι. Προσθέτουμε το σέλερι και τη ρίζα μπαμπού και τηγανίζουμε-αναδεύοντας για 1 λεπτό. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τη σόγια σος και μετά ξαναβάζουμε τις γαρίδες. Μετά βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, ώσπου η σος να κοχλάσει και να γίνει παχύρρευστη.
5. Σερβίρουμε πάνω σε ρύζι ή ζυμαρικό.