Λουκουμάδες special
Υπέροχοι μοσχοβολιστοί λουκουμάδες που θα σας ξετρελάνουν. Ιδανικοί ακόμα και σαν Χριστουγεννιάτικο γλυκό.
Υλικά
500 γρ. σκληρό αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. γάλα.
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Σιρόπι:
500 γρ. νερό
1 κιλό ζάχαρη
200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1 κλωναράκι βανίλια (σχισμένη κατά μήκος)
χυμό από 1/2 λεμόνι
Για γαρνίρισμα:
χονδροκοπανισμένα καρύδια
κανέλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. γάλα.
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Σιρόπι:
500 γρ. νερό
1 κιλό ζάχαρη
200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1 κλωναράκι βανίλια (σχισμένη κατά μήκος)
χυμό από 1/2 λεμόνι
Για γαρνίρισμα:
χονδροκοπανισμένα καρύδια
κανέλα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ με ξύλινη κουτάλα, προσθέτοντας αργά, αργά, νερό χλιαρό έτσι ώστε να γίνει ένας μέτριος χυλός και να σκάζει. Τον σκεπάζουμε για 40' με πετσέτα.Στο διάστημα αυτό κάνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη το σχισμένο κατά μήκος κλωναράκι βανίλιας και το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για 1'. Μετράμε από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Καίμε σε μια φριτέζα μπόλικο αραβοσιτέλαιο κ αυτό γιατί ο λουκουμάς πρέπει να βυθιστεί και να σηκωθεί στην επιφάνεια φουσκωμένος για να τηγανιστεί. Αν λοιπόν ο χυλός είναι σαν σφουγγάρι, είναι έτοιμος.
Βουτάμε με βρεγμένη την αριστερή παλάμη στο χυλό και με βρεγμένο κουτάλι του γλυκού παίρνουμε όσο χυλό βγαίνει από τον αντίχειρα και το δείκτη του αριστερού χεριού και ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά, τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και όσο είναι ζεστοί, τους βουτάμε στο σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα τους βγάζουμε και τους απλώνουμε σε σχάρα να στραγγίσουν τα περιττά σιρόπια. Πασπαλίζουμε με καρύδι και κανέλα.
Φυσικά μπορούμε να μην τους σιροπιάσουμε και να τους φάμε μόνο με μέλι καρύδια και κανέλα (Χωριάτικοι λουκουμάδες).
|