Γλυκό του ταψιού
Δε ξέρω ποιό είναι το όνομά του αλλά είναι πεντανόστιμο και δοκιμασμένο πάρα πολλές φορές για πολλά χρόνια, αφού είναι παραδοσιακή συνταγή. Έχει πολλά αυγά αλλά η γεύση του δε το μαρτυρά!!!
Μπορεί να γίνει είτε με αμύγδαλα, είτε με καρύδια, ο τρόπος παρασκευής δεν έχει διαφορά.
Μπορεί να γίνει είτε με αμύγδαλα, είτε με καρύδια, ο τρόπος παρασκευής δεν έχει διαφορά.
Υλικά
20 κουταλιές σούπας τριμμένη αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα
20 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
20 κουταλιές σούπας ζάχαρη
20 αυγά
2-3 σφηνάκια κονιάκ
1 μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
7 κούπες νερό
9 κούπες ζάχαρη
2 βανίλιες
χυμός μισού λεμονιού
προαιρετικά 150 γρ. κουβερτούρα
20 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
20 κουταλιές σούπας ζάχαρη
20 αυγά
2-3 σφηνάκια κονιάκ
1 μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
7 κούπες νερό
9 κούπες ζάχαρη
2 βανίλιες
χυμός μισού λεμονιού
προαιρετικά 150 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών μέχρι να πήξουν τόσο ώστε να μη πέφτουν από τη σπάτουλά μας. Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια, να γίνουν πηχτή μαρέγκα και ρίχνουμε το κονιάκ. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη καρυδόψιχα (ή την αμυγδαλόψιχα), τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε πρώτα τους κρόκους ανακατεύοντας κυκλικά προς την ίδια πάντα φορά, στη συνέχεια ρίχνουμε τα ασπράδια και λίγο λίγο το μίγμα με τη καρυδόψιχα συνεχίζοντας να ανακατεύουμε. Αφού ρίξουμε όλα τα υλικά τα βάζουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180 °C σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει. Θα καταλάβουμε οτι το γλυκό μας είναι έτοιμο όταν αρχίσει τα ξεκολλάει από τα πλαϊνά του ταψιού. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το περιχύνουμε με το σιρόπι. Το σερβίρουμε αφού κρυώσει.Σιρόπι:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού μέχρι να δέσει το σιρόπι .Εάν θέλουμε, μόλις δέσει το σιρόπι ρίχνουμε και τη κουβερτούρα για να πάρει μια ελαφρώς σοκολατένια γεύση το γλυκό μας.